В медиите сравнително често се публикува информация за известни хора, станали жертва на откъснал се тромб. Тромбоемболия се смята за най-разпространения вид емболия на съдовете.

Самата вена, в която се е формирал фаталният съсирек обикновено е засегнат патологичният процес, предизвикал подобно следствие. Какви са най-честите причини за смъртоносното заболяване?

1.Разширени вени

Варикоза – един от основните рискови фактори за опасното явление, при което отделил се от обвивката на долните крайници тромб достига белодробната артерия, запушва се лумен.

По-нататъшното развитие на събитията зависи от големината на тромба. Ако неговите размери са малки, то липсват симптоми.

Големите емболи нарушават движението на кръвта в цели дялове на белите дробове, предизвикват хипоксия, впоследствие повишаване на налягането в белодробните артерии с развитие на инфаркт и вторична инфарктна пневмония.

Как да предотвратим подобни последствия?

Обръщането на вниманието на всякакви, дори най-незначителните неприятни симптоми.

А не да се търси лекарска помощ, когато разширени вени съсипват естетиката на краката, но и влошават качеството на живот.

Според статистиката признаците на това заболяване в една или друга степен засягат 60% от жените и 40% от мъжете.

Ситуацията се влошава от това, че в начален стадий на болестта симптомите са слабо изразени и доста неспецифични.

Много предполагат, че за поставянето на диагноза вените трябва да се виждат с невъоръжено око. Но чувството за парене, разпъване, отоци и болка често се усещат по хода на още неразширени вени.

Във всеки случай правилна оценка на оплакванията може да даде само лекар флеболог въз основа не толкова на външен преглед, колкото на ултразвукова доплерография на съдовете на краката.

Голямо значение има профилактиката, която се състои в корекция на теглото, правилно хранене с повече витамин К повишаване на двигателната активност и носене на компресионно бельо, ако има необходимост от това.

2. Травми, фрактури и операции, предизвикващи застой на кръвта

В 25% от случаите тромбоза на дълбоките вени и опасна тромбоза след дълъг престой в неподвижно състояние.

След оперативна интервенция, травми с различна степен на тежест и фрактури се нарушава функцията на мускулно-венозната помпа на долните крайници.

Продължителният постелен режим не се отразява по най-добрия начин на скоростта на кръвообращението във вените.

В резултат в най-големите от тях се повишава риска от образуване на тромби с откъсване впоследствие и „пътешествие” из кръвоносната система.

В специфичната рискова група са болните от онкологични заболявания, пациенти в ортопедични и травматологични отделения.

Как да предотвратим тези последствия?

За да не застоява кръвта във вените и в артериите, е необходимо да се спазват всички лекарски предписания и колкото се може по-рано да се започне с раздвижването на травмирания крайник.

Необходимо е полагането на старания, доколкото това е възможно в това състояние, да се води обичаен начин на живот.

Още едно важно условие за качествено и бързо възстановяване е носенето на компресионен трикотаж.

Обикновено този срок варира в пределите на един месец.

Какво ще бъде това – специални чорапогащи или специфични еластични бинтове, необходимо е да се реши заедно с лекуващия лекар.

3. Прием на някои лекарства, противопоказни при заболявания на вените

Жените съвсем неслучайно са преобладаващ брой, тъй като еластичността на стените на съдовете, тяхната способност да се разширяват и да се свиват зависят до голяма степен от хормоналния фон.

В рамките на месец много силно се променя, което е обусловено от фазите на менструалния цикъл.