Изследователи по цял свят търсят лесни начини за предотвратяване или за лечение на ретинопатия на недоносени – тежко очно заболяване, което може да доведе до безвъзвратна загуба на зрителни функции.

За тази цел е необходимо да се познават какви са причините за болестта на ниво молекула. 

Специалисти от детската болница в Синсинати с експерименти върху мишки установяват, че постнаталното развитие на очите зависи от светлинните реакции, които се контролират от светлочувствителния опсин-5.

Опсин-5 и допамин - комбинацията за детските очи

Опсин-5 – това е белтък , който се открива във фоторецепторните клетки на ретината.

Установено е, че при норма опсин-5 и невромедиаторът допамин, способстващ за регресия на кръвоносните съдове, функционират в унисон,  като съвместно балансират развитието на кръвоносните съдове на очите.

За да демонстрират какво ще се случи без уравновесяващото влияние на опсин-5 в този тандем, изследователите изследвали генетично модифицирани мишки без този белтък в ретината.

Загубата на опсин-5 способства за понижаване на допамина в стъкловидното тяло, представляващо прозрачно подобно на гел вещество в окото.

Това предизвикало много бърза регресия във все още развиващите се очи, характерна за ретинопатии при новородени.

Очевидно е, че зависимият от молекулярния път на опсин-5 – допамин е част от патологичния процес при ретинопатия.

Стимулация на развитието на очите с виолетова светлина

За терапевтичен метод учените изпробвали светлинна стимулация. Те използвали 380-нанометрова виолетова светлина за активация на предаване на сигнали през опсин-5.

Това спомогнало за понижаване на допамина в очите и предизвикало молекулярни изменения, които могат да помогнат за възстановяване на правилното предаване на сигнали, необходими за балансираното развитие на кръвоносните съдове на очите.

Учените смятат, че опсин-5 е останал почти непроменен във веригата еволюции на видовете, което повишава потенциалната значимост на получените данни от мишки за човека. 

По приблизително същият механизъм се развива и обикновената миопия. А това означава, че лечението с виолетова светлина може да помогне не само на недоносените деца, но и на много други хора, страдащи от късогледство.