Японски учени смятат, че редовното ходене до тоалетна през нощта може да е признак на повишено кръвно налягане.

Често уриниране през нощта – кога е признак на високо кръвно

Преди няколко години бе доказано, че честите нощни посещения на тоалетната – никтурия, са свързани с високо потребление на сол.

Това е сериозен национален проблем на Япония. Гражданинът на Страната на изгряващото слънце средно приема по 10 грама натриев хлорид дневно, което с 2 пъти превишава средните показатели за света.

Японците предпочитат морски дарове и ястия с добавен соев сос. У нас също се дават препоръки за ограничаване на потреблението на сол, тъй като проблемът със свръхвисокият прием на трапезна сол също е налице.

Високо потребление на сол не само в Япония, но и у нас

Преди 7 години, през 2012 г., са провеждани проучвания и е установено, че масово българите солим прекалено много ястията, а като добавим и скритата сол в повечето храни, много от нас надвишават многократно препоръчителните дневни дози.

Проведеното през 2012 г. проучване под егидата на Министерството на здравеопазването, в рамките на кампания за по-здравословен живот, показва обезпокоително високи нива на потребление на сол.

Средно по 10-14 грама, а в някои региони този показател стига до рекордните 18-20. В публикуваната тогава информация се посочва, че България е на 2-ро място в света по потребление на сол, може би след Япония. 

Добавен калиев йодид към трапезната сол се използва за профилактика на йододефицитни състояния, но все пак не трябва да се прекалява със соленото, тъй като най-малко се повишава натоварването на сърцето.

Уриниране през нощта – с 40% по-висок риск от хипертония

В японското изследване взели участие около 3750 души. Обект на проучване били не само показателите за кръвно налягане, но и никтурията. За хипертоници се смятали участниците с кръвно над 140 на 90.

Съгласно получените данни никтурия се срещала при 69% от тези, които отговорили на въпросите на анкетата, тоест 1880 души.

Установило се, че при тези, които редовно ставали през нощта до тоалетна, рискът от хипертония бил с 40% по-висок. И колкото по-чести били посещенията на тоалетна през нощта, толкова по-голяма била вероятността от развитие на хипертония.