Хепатит представлява възпаление на черния дроб с различна етиология. До нарушение на функцията на органа могат да доведат отравяния, вродени заболявания, паразитни инфекции.

Най-често обаче се срещат инфекциозните заболявания, предизвикани от вируси. Те са сходни по симптоматика, но имат различни прогнози и последствия.

Как детето може да се зарази с вирусен хепатит

Начини за заразяване с вирусен хепатит

Днес на науката са известни 9 вида вирусни хепатити, а също и редица други патогени, способни освен увреждания да предизвикат и възпаление на черния дроб. Най-значими са 3 типа вируси – А, В и С.

Обикновено те се откриват инфекциозно увреждане на органа, като хепатит А е характерен детската възраст, възрастните много рядко се разболяват.

Въпреки сходството на симптомите, заразяването с тези инфекции става по различен начин.

Хепатит А – болест на Боткин, се предава по фекално-орален път, тоест чрез замърсени предмети. Източници на болестта могат да са:

  • Мръсна вода.
  • Немити ръце.
  • Неизмити плодове и зеленчуци.
  • Предмети от бита.

Болестта на Боткин е със сезонен характер – броят на заразените нараства през летните месеци.

Хепатит В и С се предават по друг начин – по кръвен път. За развитието на болестта е необходимо различно количество инфекциозни агенти. Тип С е опасен при попадане на значителен обем заразена кръв.

А с хепатитен вирус тип В заразяване е възможно само от капки кръв, невидими с невъоръжено око, затова често се нарича серумен хепатит.

С вирусен хепатит тип С дете може да се зарази при следните ситуации:

  • Кръвопреливане.
  • Неспазване на нормите за дезинфекция при медицински манипулации – поставяне на системи, инжекции, стоматологични процедури.

Серумен хепатит, освен по описаните по-горе пътища, може да попадне в организма чрез контакт с личните хигиенни средства на заразен, а също и чрез битови предмети.

Типове В и С могат да се предават от майка на бебе по време на раждане или кърмене, вероятността от това заразяване с вирус тип В е на практика 100%.

Симптоми на вирусни хепатити при деца

Вирусен хепатит при дете може да протича остро или латентно, тоест безсимптомно. Вторият вариант на протичане  е възможен при заразяване с вирусен хепатит тип А. А за тип В и С е характерна силно изразена симптоматика.

В началния период, преди развитие на жълтеница, заболяването понякога напомня на грип. Впоследствие симптоматиката нараства. Появява се диария, изпражненията се обезцветяват.

Към края на острия период се развива жълтеница. В случая с хепатит А това е признак на оздравяване. Състоянието на детето се подобрява, болките отшумяват, появява се апетит, нормализира се функцията на стомашно-чревния тракт.

При хепатитен вирус тип В жълтеницата може да се съпровожда с влошаване на състоянието, възможно е повторно повишаване на температурата.

При латентно протичане на болестта жълтеница е възможно изобщо да не се прояви. Няколко дни детето е с храносмилателно разстройство, понякога има леко повишение на температурата. Впоследствие симптомите отшумяват напълно.

Това е една от причините родителите погрешно да интерпретират болестта на Боткин като просто отравяне.

Особености на протичане на хепатит А, В и С при деца

Хепатит А се смята за детска инфекция. Според статистиката, 75% от случаите на вирусно увреждане на черния дроб се дължат на вирусен хепатит тип А.

Особеност на болестта на Боткин е, че никога не преминава в хронична форма. Детето прекарва острия период и след това оздравява напълно, като получава пожизнен имунитет.

Заболяването също на практика не се среща при деца до 1 година. Това е свързано с факта, че в тази възраст организмът на бебето все още е защитен от антитела, получени от майката при раждане и кърмене.

Профилактика на вирусни хепатити при деца

Профилактиката на хепатит А, В и С се провежда по различен начин. За да се избегне болестта на Боткин е важно да се спазват хигиенните правила. Неслучайно другото название е болест на мръсните ръце.

За хепатит С е необходима профилактика за деца само ако контактуват със заразен или се налага преливане на кръв.

Най-добрата защита срещу хепатит В е ваксината, която се поставя в първите часове след раждането. Част е от задължителния имунизационен календар на България и всички родени от 1992 до 2019 г. трябва да са имунизирани срещу хепатит В.