Какви са причините за повишаване на холестерола в детска възраст?

Колко трябва да е в норма, какви изследвания трябва да се правят и как да се храни правилно?

Холестеролът рядко се свързва с детското здраве, родителите смятат, че може да се повиши само в зряла възраст.

Това е абсолютно погрешно.

Какви трябва да бъдат нивата на холестерола при деца в различна възраст, какви изследвания трябва да се направят, защо се повишава и какви храни е по-добре да се изключат от менюто на детето?

Какви са нормалните нива на холестерол при децата?

  • 0-1 месец – 1.6-3.0 милимола/л;
  • 1 месец-1 година – 1.8-3.7 ммол/л;
  •  1-12 години – 3.7-4.5 ммол/л;
  • Над 12 години и при възрастни нормата е до 5 ммол/л;

Нивата на холестерола в границите на тези стойности е оптимално за организма от гледна точка на намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения.

Защо нивата на холестерола могат да се повишат в детска възраст?

Високите нива на холестерол при деца често се свързват със заболяването наследствена хиперхолистеринемия.

Това дори не е заболяване, а симптом, заради който се нарушава сърдечната функция и тази на кръвоносните съдове, които го хранят.

Хиперхолестеринемия може да се наследи от един от родителите, което е свързано с предаване в поколенията на дефектни гени.

По-рядко при тийнейджъри повишаването на нивата на холестерола се дължи на неправилно хранене и заседнал начин на живот.

Най-често в рисковата група са деца със затлъстяване или с наднормено тегло.

Техният брой бързо нараства.

Според лекари 15-18% от съвременните деца страдат от затлъстяване, по-скоро от наднормени килограми, а в края на миналия век с тази диагноза са били едва 2-3%.

Затова и в ерата на fastfood-а родителите трябва по-внимателно да следят с какво се хранят техните деца.

Да се стараят да изготвят менюто така че по възможност да изключват или поне ограничават храните, от които постъпват големи количества холестерол в организма.

Как се проверяват нивата на холестерола при деца?

При подозрение, че холестеролът при децата е над нормата, то кръвните изследвания са наложителни – венозно или на гладно.

Освен проверка на общото ниво на холестерола е препоръчително също да се правят изследвания за триглецириди, индекс на атерогенност.

Така се оценява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Какво може и какво не трябва да се яде при повишен холестерол?

Голямо количество холестерол се съдържа в жълтъка на кокошите яйца, говеждият черен дроб, масло, език, скариди.

Ето какви се храни се препоръчва да се изключат или заменят, ако детето е с висок холестерол:

  • Обикновеният бял хляб се заменя с пълнозърнест или от пълнозърнесто брашно;
  • Супите от месен бульон се заменят със зеленчукови;
  • Омлетът не е за предпочитане, но може да яде само белтък от кокоши яйца;
  • Сланина, масло, маргарин се заменят с всякакви растителни масла;
  • Мазното месо, всякакви колбаси се изключват напълно, но редовно може да се похапват пилешко и пуешко месо, заешко, но без кожа;
  • Пържените зеленчуци, особено картофите, се заменят с пресни или варени;
  • От напитките са допустими плодовите компоти и фрешове, чай, както и кафе без мляко;
  • Майонезите и сосове със сметана е по-добре да не се консумират, по-добре е да се използват подправки, също се допуска и малко количество неосолени сосове;