Какви са причините за повишаване на холестерола в детска възраст?
Колко трябва да е в норма, какви изследвания трябва да се правят и как да се храни правилно?
Холестеролът рядко се свързва с детското здраве, родителите смятат, че може да се повиши само в зряла възраст.
Това е абсолютно погрешно.
Какви трябва да бъдат нивата на холестерола при деца в различна възраст, какви изследвания трябва да се направят, защо се повишава и какви храни е по-добре да се изключат от менюто на детето?
Какви са нормалните нива на холестерол при децата?
- 0-1 месец – 1.6-3.0 милимола/л;
- 1 месец-1 година – 1.8-3.7 ммол/л;
- 1-12 години – 3.7-4.5 ммол/л;
- Над 12 години и при възрастни нормата е до 5 ммол/л;
Нивата на холестерола в границите на тези стойности е оптимално за организма от гледна точка на намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения.
Защо нивата на холестерола могат да се повишат в детска възраст?
Високите нива на холестерол при деца често се свързват със заболяването наследствена хиперхолистеринемия.
Това дори не е заболяване, а симптом, заради който се нарушава сърдечната функция и тази на кръвоносните съдове, които го хранят.
Хиперхолестеринемия може да се наследи от един от родителите, което е свързано с предаване в поколенията на дефектни гени.
По-рядко при тийнейджъри повишаването на нивата на холестерола се дължи на неправилно хранене и заседнал начин на живот.
Най-често в рисковата група са деца със затлъстяване или с наднормено тегло.
Техният брой бързо нараства.
Според лекари 15-18% от съвременните деца страдат от затлъстяване, по-скоро от наднормени килограми, а в края на миналия век с тази диагноза са били едва 2-3%.
Затова и в ерата на fastfood-а родителите трябва по-внимателно да следят с какво се хранят техните деца.
Да се стараят да изготвят менюто така че по възможност да изключват или поне ограничават храните, от които постъпват големи количества холестерол в организма.
Как се проверяват нивата на холестерола при деца?
При подозрение, че холестеролът при децата е над нормата, то кръвните изследвания са наложителни – венозно или на гладно.
Освен проверка на общото ниво на холестерола е препоръчително също да се правят изследвания за триглецириди, индекс на атерогенност.
Така се оценява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Какво може и какво не трябва да се яде при повишен холестерол?
Голямо количество холестерол се съдържа в жълтъка на кокошите яйца, говеждият черен дроб, масло, език, скариди.
Ето какви се храни се препоръчва да се изключат или заменят, ако детето е с висок холестерол:
- Обикновеният бял хляб се заменя с пълнозърнест или от пълнозърнесто брашно;
- Супите от месен бульон се заменят със зеленчукови;
- Омлетът не е за предпочитане, но може да яде само белтък от кокоши яйца;
- Сланина, масло, маргарин се заменят с всякакви растителни масла;
- Мазното месо, всякакви колбаси се изключват напълно, но редовно може да се похапват пилешко и пуешко месо, заешко, но без кожа;
- Пържените зеленчуци, особено картофите, се заменят с пресни или варени;
- От напитките са допустими плодовите компоти и фрешове, чай, както и кафе без мляко;
- Майонезите и сосове със сметана е по-добре да не се консумират, по-добре е да се използват подправки, също се допуска и малко количество неосолени сосове;