При похапване на храни, богати на витамин А, рискът от плоскоклетъчен кожен рак се понижава с 17%, твърдят изследователи от Университета на Браун въз основа на анализ на данните на 2 мащабни дългосрочни наблюдателни изследвания.

Витамин А не да предотвратява рак, но спомага да не се развива

Плоскоклетъчният рак на кожата е втори по разпространение тип онкологично заболяване сред светлокожите. Известно е, че витамин А е необходим за нормален растеж и за съзряването на клетките. Но предходни изследвания показват на неговата ефективност за намаляване на риска от рак на кожата не били еднозначни.

Според данни от Националните институти по здравеопазване в САЩ, към източниците на витамин А се отнасят сладък картоф, моркови, сладка червена чушка, спанак, млечни продукти, риба, месо, особено черен дроб.

Това е мастноразтворим витамин, следователно може да се натрупва в мастните клетки. Възрастните трябва да приемат не повече от 10 000 МЕ предварително формиран витамин А дневно.

Прием в големи количества – от хранителни добавки или от храни от животински произход не е безопасен. Възможно е да предизвика гадене, структурно-функционални изменения на черния дроб. Увеличава се риска от остеопороза, фрактури на бедрата, вродени дефекти в бъдещото потомство. Страничните ефекти от високото потребление на витамин А от растителни източници са минимални.

Новото изследване дава още едно обосновано предимство на похапването на плодове и зеленчуци като елементи на здравословното хранене.

Богати на витамин А против рак на кожата

Ракът на кожата трудно може да се предотврати, но това изследване показва, че яденето на храни, богати на витамин А, може да е начин за понижаване на риска от рак, в допълнение към нанасянето на слънцезащитен крем и намаляване на въздействието на слънцето.

В рамките на изследвания на здравословното състояние на медицинските сестри и на здравните работници група учени анализира хранителните режими на 75710 жени и 48400 мъже.

Участниците били светлокожи, не страдали от ракови заболявания към момента на начало на изследването и попълвали анкети как се хранят всеки ден. Сред тях са регистрирани и потвърдени 3978 случаи на плоскоклетъчен рак в рамките на периода на наблюдение.

Установява се, че витамин А изпълнява функция за хора с многобройни белези и получили силно слънчево изгаряне в детска или тийнейджърска възраст.