На хората с наднормено тегло и затлъстяване се препоръчва да увеличат физическата си активност, но 50% от тях игнорират тези препоръки и продължават да не тренират.

Новите изследвания, резултатите от които бяха представени на 14-та международна конференция на тема „Как пептидът Ендотелин влияе върху здравето?“ показват, че ежедневният прием на витамин С под формата на хранителна добавка има подобно действие върху сърдечно-съдовата система както и редовните физически упражнения.
Кръвоносните съдове на хората с наднормено тегло и затлъстяване са особено чувствителни на въздействието на пептида Ендотелин-1 /Ет-1/.

Поради високата му концентрация и активност тези кръвоносни съдове са в по-голяма степен, подложени на свиване и стават по-малко чувствителни към нуждите на кръвния поток и съответно се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Физическите упражнения понижават активността на Ет-1, но за много хора включването им в ежедневното разписание е доста трудна и сложна задача.

Едно от изследванията, за които стана дума по-горе, е проведено в университета на щата Колорадо и учените проучили влиянието на добавките витамин С върху кръвоносните съдове.

Те стигнали до заключението, че благодарение на приема на хранителни добавки с витамин С функциите на кръвоносните съдове се подобрявали, а активността на Ет-1 се понижавала.

Изследователите установили, че ежедневният прием на витамин С – 500 мг/на денонощие за продължителен период от време, понижава нивата на Ет-1 толкова, че същият ефект може да се постигне с не по-малко от 2 часа ходене.

Учените са на мнение, че приемът на витамин С представлява ефективна стратегия за понижаване на Ет-1 и за намаляване свиването на кръвоносните съдове при хората с наднормено тегло и затлъстяване.

На науката е известно също за отрицателното въздействие на повишеното ниво на Ендотелин-1 върху развитието на хормонозависимия рак на простатната жлеза или върху постоперационното заздравяване при колоректален рак.

Установено е също, че високите концентрации на Ет-1 също влияят на образуването на метастази в костите – секретираният от клетките на ендотела Ет-1 стимулира митогенезата в остеобластите, намалява резорбцията на костна тъкан от остеокластите и намалява тяхната подвижност.

Признаците, които сигнализират за недостатъчен прием на витамин С са вялост, слабост, сънливост. Недостигът на аскорбинова киселина в организма води до бърза умора, депресии, главоболие, световъртежи.

Впоследствие може да се наблюдава посиняване на устните, ушите, носа, венците започват да кървят, появява се лоша миризма от устата, зъбите се разклащат.

При недоимък на витамин С се увеличава проницаемостта на стените на кръвоносните съдове, на тялото и особено на крайниците, появяват се синини или точкови кръвоизливи, нарушава се структурата на хрущялната тъкан.

Витамин С играе важна роля в обменните процеси в организма на човека. Витамин С повишава устойчивостта на организма към външни въздействия и инфекции.

Приемът му положително се отразява на функциите на ендокринната и нервната система, на черния дроб, регулира обмяната на холестерола, спомага за усвояването на белтъците, желязото, на редица витамини. Витамин С трябва да постъпва в организма ежедневно с храната, тъй като запасите от него са малко, а разходът непрекъснат.

Храните, съдържащи витамин С

От къде да вземем аскорбинова киселина?

Основните източници са – шипките, сладката червена и зелена чушка, касис, магданоз, карфиолът, бялото зеле, спанакът, портокалите, кивитата, портокалите, лимоните, спанакът.