Канадски учени от Университет в Квебек твърдят, че витамин D усилва действието на инсулина и така се преустановява развитието на диабет в ранен стадий.

Слънчевият витамин пречи да се разболеем от диабет

В изследването участвали 96 пациенти с диабет тип 2 – форма, развиваща се на фона на затлъстяване, или с преддиабет. В тези случаи повишените нива на глюкоза водят до бързо прогресиране на заболяването.

В продължение на 6 месеца половината от доброволците на възраст от 50 до 60 години ежедневно получавали витамин D в дози, 5 пъти превишаващи препоръчителната дневна норма – 5000 МЕ.

Втората половина от участниците били на плацебо. 46% от доброволците в момента на начало на участие в проекта били с понижени нива на витамин Д в организма.

Високите дози витамин D благоприятно влияят на метаболизма на глюкоза в мускулната тъкан, така се усилва действието на инсулина. Така слънчевият витамин предпазва от групата с повишен риск от развитие на диабет и при тези, при които болестта е била открита относително неотдавна.

При страдащите от диабет отдавна, този изразен ефект не се е наблюдавал. Учените обясняват факта, че подобряване на метаболизма по-трудно се регистрира при диабетиците от отдавна, тъй като се нуждаят от по-продължителна терапия с витамин D.

Така тази съставка във високи дози може да предотврати развитието и прогресирането на диабет.

Следва да се припомни, че прекаляването със слънчевия витамин изисква задължителна консултация с поне с личния лекар, тъй като при предозиране са възможни различни усложнения.

Какви са последствията при прекаляване с витамин D

Витамин D е мастноразтворим, съответно може да се натрупва в тъканите на човешкото тяло и съответно при предозиране няма да се отдели бързо с урината, както става с водоразтворимите като витамините от група В, например.

През летните месеци, по нашите географски ширини, е достатъчно да излизаме за кратко навън, за да си набавим достатъчно количество витамин Д, без да има необходимост да се приемат хранителни добавки.

Северните народи имат повече необходимост от витамин Д на добавки, тъй като около 6 месеца дните при тях са кратки и слънцето грее много малко време.