Прието е да се смята, че влошаването на паметта е закономерен резултат от стареенето на мозъка.

Честото забравяне се възприема от много хора като естествено и неизбежно състояние, характерно за напредването на възрастта. А между впрочем, нарушенията на паметта, развиващи се след 45 години, често са само следствие от небалансиран хранителен режим и хроничен недостиг на витамини.

Проблемите с паметта при хората в млада възраст в повечето случаи възникват по същата причина – недостатъчното постъпване в организма на съединения, които са необходими за нормалното функциониране на клетките на главния мозък.

Трудностите с паметта и концентрацията могат да бъдат обусловени от соматичните заболявания, травмите, стреса, преумората, безсънието, депресивните състояния, прием на лекарствени препарати, злоупотреба с алкохолни напитки.

Ако все пак тези причини са изключени, това означава, че влошаването на дейността на ЦНС е следствие дефицит на важни елементи. Този проблем може да се реши с помощта на хранителни добавки.

Какви витамини за важни за мозъчната функция?

Ключова роля в осигуряването на нормално функциониране на нервната система играят витамините от група В. Тези съединения са незаменими за поддържане на когнитивните способности и за съхранение на емоционалното здраве. Без тях главният мозък не само не функционира нормално, но и по-бързо старее.

Витамините от група В се синтезират в чревната микрофлори или постъпват с храната. При повишени интелектуални и физически натоварвания потребността от тях нараства.

Тиамин, или В1 участва в енергийния, въглехидратния и белтъчния обмен, участва в образуването на невромедиатора ацетилхолин.

Ако постъпва в недостатъчно количество в организма, се влошават функциите на нервната система - паметта отслабва, развиват се депресивни състояния.

Витамин В2 – рибофлавин поддържа кожата и лигавиците в добро състояние. Необходим е за нормалното функциониране на зрителните органи.

Ако в ежедневното ви меню не достига постоянно този витамин е възможно да се стигне до намаляване на работоспособността, възникване на главоболие и на нервни разстройства.

Никотиновата киселина или В3 участва в образуването на енергия, в синтеза на ензими и в образуването на хормони.

При неговия недостиг от страна на нервната система се наблюдават симптоми като слабост, лесно уморяване, нарушаване на паметта и способността за концентрация.

Витамин В5 или пантотенова киселина, е необходим за образуването на ацетилхолин – невромедиатор, осигуряващ предаването на нервните импулси между невроните.

При дефицит на този витамин страдат нервната, имунната, кръвоносната и храносмилателната система.
Фолиевата киселина влияе на паметта, качеството на съня и на скоростта на мисленето.

Ако е налице недостиг, намалява апетита, появява се безсъние, слабост, човек лесно започва да се уморява.

Витамин В12 – цианокобаламин, има отношение към формирането на обвивките на нервните влакна и на синтеза на невромедиатори.

Необходим е за предаване на информация в дългосрочната памет и за поддържане на стабилно емоционално състояние.

Хранителните добавки, предназначени за съхранение и подобряване на интелектуалните функции, обикновено съдържат още и витамин С, Д, Е и Р.

Ролята на аскорбиновата киселина в осигуряване на нормалната функция на мозъка е много важна, тъй като предпазва невроните от въздействието на свободните радикали, помага на организма по-лесно да понася нервните и физически натоварвания, подобрява способността за концентрация и укрепва паметта.

За растящия детски организъм не е лесно да получи целият обем на витамини от храната, дори е направо невъзможно, затова се налага и суплементиране.