Влажна кашлица е разпространен симптом на цяла съвкупност от заболявания. Този признак на болестта може да разкаже много на специалиста и в повечето случаи помага за поставянето на диагноза. Освен това е важен защитен механизъм на организма, който позволява рефлекторно очистване на дихателните пътища.

Причини за влажна кашлица при деца и възрастни

За това, че кашлицата бива суха и влажна са слушали на практика всички. Но не всички могат правилно да я различават. Битува разпространеното мнение, че единствената разлика на мократа кашлица от суха е отделянето на храчки. Но специалисти говорят и за различни начини за зараждане, а също и причини за поява.

Сухата кашлица, явявайки се симптом на увреждане на горните отдели на дихателните пътища. Също е по-шумна, пристъпите са на серии.

Влажната кашлица се заражда в долните отдели на дихателните пътища. Съпровожда се с бълбукащи звуци. Следва да се отбележи и че ако слузта е много гъста, то количеството на отделяната храчка не е голямо, но с развитието на ОРВЗ или ОРВИ се увеличава. Този тип кашлица не е толкова мъчителна, тъй като процесът на отделянето на храчка действа облекчаващо.

Следва да се разбира, че влажната кашлица е със защитен характер. Например, сухата е насочена към отделянето от дихателните пътища на чужди тела, а също и очистване на дихателната система от отровен дим или попадащи с вдишания въздух възбудители на инфекциозни заболявания.

Кога възниква влажната кашлица?

Влажна кашлица възниква, в случай ако възпалителният процес слезе по-надолу. В отговор на възпалението бронхобелодробната система започва да отделя слуз, който има за цел да отмие възбудителите от организма. Но дейността на ресничестия епител, който участва в този процес, се нарушава заради възпалението, затова отделяните храчки е възможно да се отложат. Освен това се акумулират загиналите клетки на епитела, лимфоцити и патогенна микрофлора.

При децата очистването на дихателните пътища е затруднено от физиологичните особености на структурата на организма – слабост на гръдната мускулатура, и стеснение на гръдния кош. Родителите следва да са наясно, че силната влажна кашлица при детето сигнализира за това, че острият възпалителен процес е стигнал до бронхите, възможно е да поразил и бронхите. В този случай има риск от развитие на пневмония – опасно респираторно заболяване, което може да доведе до летален изход.

Възрастните също страдат от влажна кашлица, предизвикана от простуда. Но освен инфекциозно увреждане на дихателните пътища, е възможно да е признак на някои хронични заболявания на дихателните пътища, а също и от много пушене. В отделни случаи кашлицата е възможно да е предизвикана от заболявания на сърдечно-съдовата система. Затова за установяване на диагнозата и назначаване на лечение е необходим опитен специалист.

Симптоми на кашлица с отделяне на храчки

Мокра кашлица е симптом на много респираторни заболявания – ОРВИ, грип, бронхит и т.н. Има и друго название – продуктивна, тъй като по количество и състав на отделяната храчка може да се съди за текущия стадий на заболяването. Например, при простуда отделяната слуз е прозрачна, а при бактериален бронхит – мътна, поради присъствие на гноен ексудат.