Ежегодно, например, в САЩ от 15 до 20 деца на възраст до 11 години умират и почти 15 хиляди получават травми, заради падане от прозорец. И у нас разбира се това се случва, дори наскоро имаше подобни случаи и у нас.

Падането от прозорци се случва най-често в семейства с ниски ниво на култура и доходи. Но това невинаги е така.

Наличието у дома на климатик закономерно понижава риска от падане от прозореца, но помнете, че в дома, където има дете до 11 години, непременно трябва да има фиксатори, това е минимална защита, тъй като детето може да отвори и прозореца само.

Как да защитите детето от падане от прозореца?

1. Повечето от случаите на падане се случва тогава, когато родителите оставят децата без надзор. Не оставяйте малките деца сами.
2. Отдалечете от прозорците всички видове мебели, за да не може детето да се покатери на перваза.

3. Никога не разчитайте мрежите за комари – те не са предназначени за защита от падане. Напротив мрежата за комари способства да се случи трагедия, тъй като детето се чувства зад нея в безопасност и се подпират както на прозореца, така и на нея. Много често децата падат заедно с тези мрежи.
4. Ако има възможност отворете прозореца нагоре, а не на настрани.5. Поставете на прозорците специални фиксатори, които не позволяват на детето да отвори.

6. Можете да защитите прозорците като поставите решетки на тях. И така децата ви ще са защитени от падане. Решетките могат:
• Мощни плътни – против кражби и проникване в жилището с взлом;
• На половина – обезопасяващи долната част на прозореца, която е най-опасна за падане;
• Специални, предназначени за използване само при отворен прозорец;
Можете да се обърнете към специална фирма, занимаваща се с техния монтаж и да изберете най-подходящата за вашия тип прозорец.

7. Ако показвате нещо на детето от прозореца – винаги го хващайте здраво, бъдете готови за резки движения на детето, дръжте дланите сухи, не го хващайте за дрехите.

8. Ако нямате възможност точно сега да сложите фиксиращо и обезопасяващо оборудване, можете просто с отвертка да развиете болтовете на дръжката на прозореца и да я вдигнете по-горе така че детето да не може да я стига. Но разбира се, по-новите дограми не предлагат такава възможност.

Обърнете внимание

• Ако поставите решетка на целия прозорец, трябва да има възможност бързо да я отворите в случай на пожар. Това е особено необходимо, когато пожарникарите извеждат хората от горящия дом през стълби, батути или когато спасението може да дойде само с крайна мярка – скок от прозореца.

• При всеки тип решетки – разстоянието между отделните пръти не трябва да е по-голямо от половината от напречния размер на главата на детето, тоест не повече от 10 см. ако детето може да си провира главата между прътите, тогава от тази решетка няма никакъв смисъл, дори още повече, може да я заклещи между прътите и да не може да излезе.

Тогава ще се наложи да извикате пожарна, която да изреже прътите, тъй като ако го направите сами, рискувате да нараните много тежко детето, освен ако разбира се съпругът ви може да борави добре с инструменти за рязане на метали, ако говорим за масивна решетка, тогава можете да се справите и сами.