Сезонните биоритми и промяната на метеорологичните условия се отразяват по най-добрия начин на кожата.

В горещите летни дни се нуждае от особена подкрепа, затова е много важно кожата на лицето и на тялото да се поддържа овлажнена.

За тази цел помага спазването на питеен режим, правилно хранене и грижи.

Красота и здраве на кожата – хидролипиден слой

Кожата – това е човешки орган, в който има както живи, така и мъртви клетки. В това е уникалността на нейната структура и тайна на издръжливост.

Най-горният слой на кожата, който се нарича хидролипидна мантия – това е защитен слой, образуван от мъртви клетки, кожен себум, пот и органични киселини.

Хидролипидният слой е част от епидермалната бариера, която предпазва кожата от проникването на вредни микроорганизми и помага за задържането в тъканите на влага.

Увреждането на хидролипидния слой може да доведе до сериозни кожни проблеми – изсъхване и поява на възпалителни процеси.

Защо съхне кожата на лицето и на тялото – козметика с фактор

Според статистиката, в приблизително 50% от случаите причина за обезводняване е неправилната грижа за кожата, почистване – използване на сапун, а също и средства, които имат в своя състав агресивни повърхностно активни вещества – ПАВ, голямо количество спирт и т.н.

Колкото и странно това да звучи, но от недостатъчно овлажняване може да пострада и мазна кожа. Антисептичните средства, които се използват за грижа за кожата, също имат подсушаващ ефект и в случай на несистемно или неправилно приложение могат да разрушат хидролипидния слой.

Основен фактор, който предизвиква обезводняване на кожата, са слънчевите лъчи, висока температура на въздуха и климатиците, които духат на студено.

В климатизираните помещения кожата губи влажност много по-бързо. Оттам е и неприятното усещане за сухота и досадни бръчки, които се появяват след лятната почивка на морето. 

Обезводняването – това не е единственото вредно влияние на слънчевите лъчи на кожата, а въздействат и неблагоприятно на нейната структура.

Благодарение на слънчевите лъчи организмът си набавя необходимите дози витамин Д и затова на горното твърдение могат да възразят любителите на слънчевите бани. И в това има известна доза истина.

Според учените слънчевите, слънчевите вани са полезни само в продължение на първите 15 минути.

По-продължителният престой под директните слънчеви лъчи е не само безсмислен, но и вреден за здравето, предизвиква изгаряния и дълбоки увреждания на структурата на кожата.

За профилактика на подобни мероприятия се препоръчва използване на кремове и козметика с фактор не по-малко от 30, а също и овлажняващи вещества, сходни по своя състав с хидролипидна мантия.

Питеен режим и други методи за овлажняване на кожата

Кожата на лицето и на тялото може да се овлажни по 2 начина:

  • Задържане на вода, която се намира в организма, чрез създаване на повърхността на кожата на слой, възпрепятстващ изпаряването на влагата;
  • Насищане на кожата с влага, съдържаща се в използван препарат.

За овлажняване на кожата помага и правилен питеен режим.

Използват се основно 3 типа препарата за овлажняване:

Козметика, съдържаща масла

Помага за създаване на водонепроницаем слой на повърхността на кожата и задържа влагата вътре в нея. Това е, разбира се, добре, тъй като такива препарати не трябва да се използват. Проблемът е, че нарушават терморегулацията, кожата на лицето и на тялото не диша.

Много съвременни овлажняващи препарати съдържат вещества, които са идентични на тези в роговия слой на кожата – аминокиселини, урея, пикочна киселина и натриев пироглутамат.

Средства, които действат като овлажняващ компрес

 В тази група са серумите, които осигуряват бърз ефект на овлажняване чрез съдържащата се в тях вода. Тяхното действие не е продължително, тъй като водата бързо се изпарява.

Затова над тези препарати е добре се нанася емулсия, която съдържа мазнини. Те покриват влажния компрес и се забавя неговото изсъхване.

Препарати за стратегическо овлажняване

Това са най-скъпите, но най-ефективни средства, в състава на които се съдържат церамиди – натурални овлажняващи средства, повтарящи структурата на хидролипидната мантия.

Вграждат се в слоя кожни клетки, осигурява се дълго овлажняване и възстановяване на бариерната функция.