Водката е алкохолна напитка, която се получава чрез смесване на етилов спирт с вода. Концентрацията на алкохол обикновено в нея е 40%, въпреки че в търговската мрежа се предлага водка и с други пропорции на компоненти.

Често към тази алкохолна напитка се добавят и различни допълнителни съставки. Те смекчават вкуса на водката, но най-вече служат за маркетинговото позициониране на нейната марка.

Историята на тази напитка е доста сложна и объркана. Самата дума „водка“ е с руски произход, но през 15-ти век тя е служила за название на също съдържаща алкохол напитка, която обаче се е произвеждала на основа на билки и корени.

Първото официално споменаване на водката в съвременния неин смисъл по време на управлението на английската кралица Елизабет І.

Водка - полезни свойства

Информацията за лечебните свойства на водката от много години се опровергава от противниците на употребата на алкохолни напитки, които не се отказват в опитите си да доказват колко е пагубен алкохола и водката в частност.

Целебните свойства водката се използват за приготвянето на лекарствени средства за външно приложение. Етиловият алкохол, един от основните компоненти на водката, проявява антисептични свойства, а също се прилага и като разтворител за получаването на различни тинктури на основата на лечебни билки.

Водката и настойката на основата на тази напитка се използват при прилагането на компреси и за създаването на различни терапевтични лосиони.

Съществуват и научни доказателства за ползата от тази алкохолна напитка и при вътрешния ѝ прием в малки количества /25-50 мл дневно/.

Смята се, че пиенето на водка способства за намаляването на риска от развитието на коронарно сърдечно заболяване чрез инхибиране формирането на атеросклеротични плаки.

Хората, които употребяват по малки количества от тази алкохолна напитка е много по-малко вероятно да страдат от артрит, рак, настинки и ангина.

Приемът на 30 мл водка способства за нормализирането на съня, подобрява апетита и тонизира имунната система на човека. Напитката помага човек да се избави от пристъпите на кашлица при бронхит и трахеит.

Малкото количество водка нормализира артериалното налягане и спомага за отзвучаването на главоболието.

Посочвайки ползите от употребата на тази алкохолна напитка в неголеми количества, медицинските специалисти подчертават, че съществуват множество алтернативи на тази напитка, които следва да се предпочетат, ако човек не употребява алкохол.

Не трябва да се започва прием на водка или други алкохолни напитки с цел профилактика и лечение на каквито и да е заболявания, тъй като съществува и висок риск от възникване на негативни последствия, свързани с приема на алкохол.

Противопоказания

Високата концентрация на етилов спирт във водката е причината тази напитка да е противопоказна употребата ѝ в големи количества при абсолютно всички хора.

Приведените по-горе лечебни свойства на тази напитка отстъпват на втори план, когато човек повече от максимално допустимото количество, което осигурява здравословни ползи от 30-50 мл в денонощие.

А водката лесно се „услажда“ на човек, защото съдържащият се в нея алкохол предизвиква еуфория и зависимост.А продължителната употреба на напитката може да стане причина за сериозни поражение на много органи и телесни системи.

Основната вреда водката нанася на черния дроб, тъй като многократно се повишава натоварването върху него във връзка с отстраняването на метаболитите на алкохола от организма.

Етиловият алкохол е сред основните причини за развитието на рак и цироза на черния дроб.