Много от вас са чували, че правилният питеен режим е важен за здравословното отслабвана. И на него е основана водната диета, която бързо придоби популярност сред желаещите да отслабнат.

Въпреки митовете, тази диета не изисква употребата на неограничено количество течности или замяната на храната с вода. Нека да разберем как да отслабнем правилно с вода.

Митове за водната диета

Мит №1 – вместо храна е необходимо пиенето на вода за отслабване

В действителност същността на водната диета се заключава в това, че вие всеки ден пиете определен обем от течности, отчитайки приема на храна. Храненето при това е необходимо да е балансирано, а специални ограничения не се изискват.

Разбира се, наложително е да се откажете от полуфабрикатите и от т.нар. бързо приготвени храни, да ограничите сладкото, продуктите от брашно, както и мазните.

Мит №2 – пиенето на колко се може повече вода е лесен способ за отслабване

Това е невярно и много опасно заблуждение. Нашият организъм е необходимо да получава толкова течности, колкото може да преработи.
Да се определи ориентировъчният обем е възможно по формулата – тегло, умножено по 40. Например при тегло 65 килограма човек е необходимо да изпива по 2.6 литра вода.

Излишъкът от течности разтяга стомаха създава ненужно натоварване на бъбреците, може да доведе до повишаване на вътречерепното налягане и обостряне на заболяванията на бъбреците и на сърдечно-съдовата система.

Важно!

Водата е важна част от комплексната програма за намаляване на теглото. Пиенето ѝ е необходимо да се осъществява 30 минути преди хранене и 1,5 часа след това.

Мит №3 – за отслабване е необходимо да се пие студена вода

Много от поддръжниците на лесните начини за отслабване предпочитат да употребяват продукти и да пият вода в студен вид. Те смятат, че това ще принуди организма да разходва повече калории за преработване и отделяне чрез бъбреците на храните и напитките.

Но студената вода както и храната, може да предизвика и проблеми с храносмилането, което не способства за здравословното отслабване. Оптимално е употребата на топли течности с температура – 30-40 градуса по Целзий.

Правила за отслабване на водна диета

• За отслабване и не само, но и за поддържане на доброто здраве, е най-полезно да се пие вода в чист вид – артезианска, бутилирана, филтрирана;
• Пийте водата бавно, на малки глътки;
• Сутрин на гладно изпивайте по чаша вода, за да активирате обменните процеси и да подобрите храносмилането;
• След 30 минути закусвайте;
• Разделяйте своята дневна норма течности на равни части и изпивайте до 2 чаши вода преди всяко хранене. Това намалява апетита и не предотвратява преяждането;
• През деня водата може да се пие не по-рано от 1.5-2 часа след хранене;
• Не пийте по време на хранене. Водата, чаят, кафето разреждат стомашния сок и влошават съществено ефективността на храносмилането;
• Научете се да пиете вода, когато ви се прииска да изядете забранен продукт;

Както може да се види съблюдаването на такъв питеен режим действително е лесен способ за отслабване. Колко ще свалите зависи от вашето първоначално тегло. Съдейки по отзивите на тези, които са се придържали към водната диета, средно са успявали да свалят по 2-3 килограма за седмица.

За да отстраните хроничния дефицит на вода в организма, водна диета с такъв обем се препоръчва да се съблюдава 3-4 седмици.