За да се решим какъвто и да е проблем с нашето здравето, ние често опитваме множество най-разнообразни средства, без да подозираме, че на помощ може да ни се притече най-простото. Например, обикновената вода, с която лесно „се общува“ през топлото време от годината.

Тайната на антигравитацията

Малко хора са запознати с факта, че плуването и изпълнението на физически упражнения във вода оказват по-голям ефект от тренировките в стандартна спортна зала.

Водата не е възможно да бъде заменена и от най-модерните спортни тренажори и ето защо – когато ние тренираме на сухо, тоест в спортната зала, огромно въздействие върху нашия скелет, мускули, сърдечно-съдова и други системи оказва силата на гравитацията. Тя оказва натиск върху нас като ни притегля към земята.

Повечето комплекси от физически упражнения, разработени за тренировки на сухо, включват способността ни да бягаме и скачаме. Техният основен недостатък се заключава в това, че се увеличава рискът от увреждане на ставите, които по време на тренировка се подлагат на силен стрес.

Когато физическите натоварвания се провеждат във вода, в басейн, въздействието на гравитационните сили върху тялото е силно ограничено. Именно това отслабване в резултат на архимедовата или изтласкващата сила изпълнява функцията на уникална опора на нашето тяло във водата.

По този начин неблагоприятното влияние на което биват подлагани нашите стави по време на тренировките в спортна зала, в басейна или в друг водоем биват силно омекотени.

Освен това водата притежава уникални свойства – при тренировки в басейн се подобрява ефективността на снабдяването с кръв на сърцето и на мускулните тъкани, увеличават се аеробните възможности на организма, понижава се риска от застойни явления.

Също така се увеличаване и ефективността на връщането на венозна кръв в сърцето. Плуването също така „освобождава“ излишните течности, натрупани в подкожните тъкани и така за кратък период от време човек може да се справи с наднорменото тегло.

Прости правила

Ако се отварят възможности за плуване, възползвайте се от тях. Особено при наличие на проблеми с гръбнака и ставите, наднормено тегло или заболявания на сърдечно-съдовата система.

Препоръчително е да плувате не по-малко от 45 минути – най-добре е да правите това сутрин, преди закуска или 2-3 часа след хранене с достатъчно бързи темпове, така че при излизане от водата да почувствате леко чувство на умора.

Дишането ви е желателно да бъде ритмично – вдишване през носа, издишване през устата във водата. Тази дихателна техника е много полезна при астма, бронхит и други заболявания на дихателната система.

Също така задължително главата ви следва да е потопена във водата, не се бойте да намокрите косата си.

Ако имате намерение да плувате, без да потапяте главата си по-добре не го правете – при такова неестествено положение се притискат важни кръвоносни съдове, хранещи мозъка, създава се напрежение в мускулите на шията и е възможно задълбочаване на шийната остеохондроза.

Температурата на водата, в която ще плувате, е необходимо да бъде не по-малко от 20-25 градуса по Целзий. Ако водата е по-хладна не бързайте да се хвърляте към дълбокото, правете няколко разгряващи мускулите движения на плиткото.

При условие, че почувствате дискомфорт, прекратявайте заниманията. Но не напълно, а следващият път намалете времето за плуване на около 15-20 минути и след това постепенно го увеличавайте.