Колосалните 8% от нашето ДНК произхождат от вируси и по-точно от ретровируси. „Ретро” са не защото са остарели морално. При записване в генома обръщат нормалния процес на прочитане на ДНК, т.нар. обратна транскрипция.

Реактивация на вируси в ДНК, причина за автоимунни заболявания

Ретровирусите са наистина стари колкото света. Започват да се сливат с предците ни преди милиони години, те са живите свидетели на отминалите срещи на живите организми с микробите.

Преди милиони години тези вируси били млади и атакували клетките на древните същества. И ако съществото не загинело, то вирусите в спящо състояние оставали в клетките, вече загубили способност да нападат.

В продължение на хилядолетия повечето от техните остатъци в нашето ДНК са известни като ендогенни човешки ретровируси или HERV са изменени от мутации.

Някои тръгват по пътя на развитието на защитни свойства и сформират първия прототип на имунната система. Всъщност останките на ретровирусите и до днес ни предпазват от инфекции. Само ни предпазват ли, това е въпросът? И някои отговори вече са получени.

Според нова теория HERV е възможно да са недостигащо звено за решение на загадката на основните „необясними” невродегенеративни заболявания. И по-точно първопричината за тях.

Когато вирусите в ДНК се събудят, се развиват болести без известна причина

Днес се предполага, че ендогенните ретровируси участват в развитието на множествена склероза, амиотрофична латерална склероза. Да, вече е известно, че обикновено неактивните ретровируси могат да бъдат реактивирани от фактори на околната среда като възпаление, мутации, лекарствени препарати или заразяване с други вируси.

Засега най-убедително е доказателството за връзката на ретровирусите с невродегенеративните заболявания е множествена склероза.

Това заболяване започва с директна имунна атака към миелина – мастно покритие на нервните клетки в главния и в гръбначния мозък. Защо възниква атаката, дълго време не е било ясно?

Съвременните изследвания показват, че в този случай реактивацията на ретровирусите е провокатор.

Предположения, че ретровируси предизвикват множествена склероза са изказани още през далечната 1989 г., но едва десетилетия по-късно се потвърждават.

За първи път се доказва, че нивата на белтъка HERV – от реактивираната ДНК на ретровирусите се повишава в главния и гръбначния мозък при множествена склероза.