Врастването на миглите в кожата на горния или долния клепач се нарича с медицинския термин „трихиаза“. Това състояние много рядко възниква без причина, и в такива случаи, то е вродено.

Най-често трихиазата е усложнение на едно от следните заболявания:

1. Възпаление на клепачите – блефарит, предизвикано от микроби, вируси или микроскопични кърлежи;
2. Хроничен конюнктивит;
3. Инфекция на зрителния орган, дължаща се на херпес вирус;
4. Трахома – инфекциозен процес на клепачите и на лигавиците на очите, предизвикани от хламидиоза;
5. Травми на клепачите , които при заздравяване водят до слепване на космените луковици и неправилен растеж на миглите, включително и до тяхното врастване;

Какво да правите, ако забележите, че мигла е враснала в клепача, а също и какви са причините за това, ще поговорим в настоящата статия.

Симптоми

Ако миглата се извърти и врасне в тъканта на горния клепач, то може и да не предизвика особени неприятни усещания. При преглед се открива малка неравност в края на горния клепач.

Понякога започва да се трупа гной, като се образува цирей. Същевременно тъканта на клепача оттича, става болезнена, по кожата се образува кръгло червено образувание, често с гнойна главичка.

Понякога миглите растат така, че започват да засягат лигавицата на окото – конюнктивата или покриващата очната ябълка повърхност роговица.

Тези състояния се съпровождат с болка, сълзене, фотофобия, често мигане. При постоянното триене на миглите в роговицата последната се травмира, като на нея се образуват ерозии – повърхностни увреждания, които впоследствие се инфектират.

Възниква повърхностен кератит – възпаление на роговицата, неблагоприятно последствие от което е помътняването ѝ и образуването на т.нар. перде.

В резултат зрението се нарушава, възможно е дори развитие на слепота. Понякога след заздравяването на травмата на клепача се развива дълбока деформация, съпровождаща се с разпространение на трихиазата, тоест врастване на по-голямата част от миглите.

Диагностика

У пациента се установява, дали не е прекарал възпалителни заболявания на очите или на травмите на клепачите. Проверява се остротата на зрението, извършва се външен преглед на клепачите, конюктивите, роговицата. Обикновено така веднага се открива врасналата мигла.

След това се провежда биомикроскопия на очите, тоест прегледът се извършва с използване на мощен източник на светлина. При прегледа добре се вижда роговицата и уврежданията по нея, предизвикани от врасналата мигла.

Лечение

Неговата цел е отстраняване на неприятните симптоми на заболяването и профилактика на уврежданията на роговицата.

Преди да се назначат средства за лечение на основното заболяване – блефарит, конюнктивит, трахома и т.н.
За премахване на миглите често се прави епилация, тоест се изскубват.

Но при този метод често се развиват рецидиви, тъй като посоката на растежа на миглите не се променя, и след известно време се налага повторение на процедурата.

С течение на времето премахваните мигли стават тънки и безцветни, което затруднява епилацията.

При малко количество враснали мигли се използват методи, разрушаващи луковицата на косъма в тъканите на клепача – диатермокоагулация или лазерна терапия.

В резултат на такова прегаряне на миглата от тази космена луковица повече не расте.

След отстраняването на миглите се назначава противовъзпалително лечение. То помага за по-бързото възстановяване на роговицата, убива попадналите в засегнатата повърхност микроорганизми.

Използват се капки с антибиотици и антимикробни мехлеми, а също и антисептични препарати. При силно възпаление на клепачите е възможно да се наложи назначаване на вътрешен прием на антибиотици.