За да бъдем здрави и стройни съществува народна поговорка да даваме вечерята на врага. Но ново изследване показва, че не е правилно да правим така.

Какви са рисковете за тези, които нарочно пропускат вечеря

Защо да отказваме вечеря

Понякога хората, които не обичат физическите упражнения, но мечтаят да отслабнат и затова не ядат вечер.

Тяхната логика е разбираема – по-малък прием на калории и в организма се създава недостиг, благодарение на което не се натрупват излишни килограми, но е така само на теория.

Към края на деня обядът е напълно усвоен от организма, измъчва ни чувство за глад и това пречи на съня.

Ако вечер сме планирали задачи, заради липсата на сили и понижение на тонуса, а също и поради постоянните мисли за храна не е съвсем лесно да ги направим.

Някои хора уморени от това да търпят лишения, се предават и започват да ядат през нощта, а други прекаляват с калоричните храни в първата половина на следващия ден.

Така излиза, че идеята с отслабването с отказа от вечеря, изобщо не е толкова добра. Едновременно няколко изследвания потвърждават този факт.

Какво казват учените от Китай

Изследователи от Южния университет се заемат да изяснят как отказът от вечеря влияе на здравословното състояние, отслабването и общото здравословно състояние.

За участие в експеримента са набрани 139 души с индекс на телесната маса от 28 до 45. Учените разделят участниците на две групи.

На една от тях предлагат да се придържат към диета с ограничение на калориите. И едновременно се ограничавало времето за хранене – то било възможно само в интервала между 8 часа сутринта и 4 часа следобед.

Втората група можели да сядат на масата по всяко време, но било препоръчано да се спазват нормите за потребление на калории.

Резултатите от експеримента показват неочаквани резултати. Отказът от вечеря в тандем с ограничение на калориите наистина способствал за понижаване на теглото.

Резултатите били сходни с тези на групата участници, които се хранели по всяко време на денонощието, като просто се спазвала нормата калории.

С други думи – не трябва да измъчваме себе си психически и физически, като се отказваме от вечеря, ако същите резултати могат да се постигнат и без да се лишаваме от порции храна.

Забележително е това, че групата хора, която се отказала от вечерята, трудно провеждат изследването.

15% от участниците отказват да продължат експеримента, въпреки че се провеждал с подкрепата и пълното наблюдение на медицински специалисти.

Учените отбелязват, че в ежедневието, без помощта на когото и да било, този експеримент ще предизвика още по-големи сривове и с по-голяма вероятност ще се окаже вреден за здравето.

Какво казват японските учени

Японски учени стигат още по-далеч. Те решават да изяснят как закуската, обядът и вечерята се отразяват на здравето на човек. И какво всъщност е необходимо да дадем на врага – закуска, обяд или вечеря.

За участие в експеримента те канят студенти, които са 25 000 души. В продължение на 3 години те наблюдавали какви промени протичат в здравето и в тялото, когато те се отказвали то вечеря.

Изследователите установяват, че пропускането на вечеря е най-сериозният фактор, обуславящ увеличаването на теглото и по-нататъшно развитие на затлъстяване.

Отказът от закуска или обяд не демонстрирал подобен ефект.

Мъжете и жените, които се отказвали от вечеря, натрупвали по минимум още 10% телесно тегло.

Много изследвания показват ясна връзка между пропускането на вечеря и поява на наднормено тегло.

Това се обяснява с обстоятелството, че възможната причина за увеличаване на теглото при пропускане на вечеря е прекомерен прием на калории чрез храната по време на закуска за следващо утро.

Освен това вина имат диетите, които призовават да пропускаме вечерното хранене. Тяхното качество се оказва ниско, а изборът на продукти за менюто – неправилен.

Рискове за здравето от пропускането на вечеря

Точка по въпроса поставя дали трябва да се отказваме от вечерята поставя изследване от 2014 г.

Учените, публикували от своя научен труд в Списанието по хранене, стигат до извода, че хората, които редовно пропускат вечеря, с времето започват да ядат по-малко полезни ястия.

В тяхното меню остава само малка част от зеленчуци и растителен белтък, необходими за здравето на организма.