Множество хора ежедневно извършват едни и същи действия, които са придобили форма на своеобразни ритуали. Но някои установени навици се оказват вредни за здравето. Много от тях се отнасят до поведението след хранене. Какво не трябва да правим след хранене?

Сън или работа след хранене

Краткотрайният дневен отдих в леглото е много полезен за организма. Сънят в продължение на 15-20 минути помага за намаляване на умората, освежава и възстановява силите, а освен това е профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Но невинаги навикът да спим през деня е от полза. Сиеста веднага след хранене е неудачен вариант за дневен отдих.

Проблемът е, че в легнало положение се нарушава храносмилането – постъпилата в стомаха храна трудно се спуска към тънкото черво, което забавя нейното храносмилане.

Освен това хоризонталното положение на тялото може да предизвика постъпване на стомашно съдържимо заедно със стомашния сок в хранопровода и предизвиква киселини.

Затова дневният отдих се препоръчва не по-рано от  2 часа след хранене. Това правило трябва да се спазва и вечер.

По-малко вредно, но също толкова нежелателно е седналото положение след хранене. Например, ако е необходимо веднага след хранене да пристъпим към работа. В този случай стомахът се намира в притиснато състояние, което затруднява храносмилането. Най-добрият вариант е кратка разхода от 10-15 минути, а ако е на чист въздух, това ще е от допълнителна полза за здравето.

Тютюнопушене – навик, особено опасен след хранене

Пушенето вреди на здравето по всяко време. Но особено опасен се смята навикът за пушене веднага след хранене. Вредата от една цигара в такъв случай е еквивалентна на токсичното въздействие на няколко цигари, изпушени извън хранене.

Специалистите обясняват това с активизация на обмяната на веществата, свързана с храносмилането, спомага за по-бързо усвояване и отрови от цигарения дим.

Същевременно усиленото отделяне на постъпващите в кръвта токсини понижава количеството енергия, насочвана от организма към храносмилането. Ако справянето с вредния навик не е възможно, по-добре е да се изпуши цигара след 30 минути или час след хранене.

Плодове и чай за десерт

Традицията храненето да завършва с плодове или чай, съгласно съвременните представи на диетолозите, не е полезна за храносмилането.

Притежаващият много ценни за организма свойства, чай, изпит непосредствено след хранене, може да забави процеса на храносмилане.

Съдържащите се в него танини потискат определени храносмилателни ензими, а също затрудняват усвояването от организма на желязо, постъпващо с храната.

Освен това, напитката се разрежда от стомашния сок, като влошава процесите на храносмилане.

За вреден се смята навикът и да се ядат плодове и чай за десерт. Явявайки се източник на необходимите на организма витамини и минерали, те могат да навредят при неправилна употреба. Проблемът е, че времето на храносмилане на плодовете е значително по-малко от храната, попаднала в стомаха.

Това възпрепятства придвижването на плодовете, те се задържат дълго в стомаха, като повишават киселинността на стомашния сок и предизвикват неприятни усещания и болки.

Дъвката след хранене подува корема

Специалистите съветват да се избавим и от още един вреден навик – дъвка след хранене. Рекламите твърдят, че дъвченето на дъвка прави зъбите бели, освежава дъха и помага за възстановяване на баланса на pH в устата.

Но следва да се отчита неблагоприятният ефект на поглъщането на въздух при дъвчене, който се натрупва в стомашно-чревния тракт и предизвиква подуване.