Въпреки че светофарите са създадени с цел да се намали броят на пътно-транспортните произшествия и да спасяват човешки животи, всъщност те представляват заплаха за здравето на шофьорите.

Британските учените от университета на Съри установили, че сами по себе си светофарните уредби не представляват опасност за човешкото здраве. На здравето на тези, които са зад волана, вреди времето, прекарано в очакване на зелена светлина.

Изследователите смятат, че 20% от всички вредни емисии, които шофьорът вдишва по време на управлението на автомобила си, попадат в неговите бели дробове именно по време на престоя на светофарите.

Общата продължителност от време на този престой съставлява 2% от общото време за пътуване.
В рамките на своя експеримент, взели десетки проби от въздуха.

Изгорелите газове на автомобилните двигатели съдържат цял „коктейл“ от вредни вещества, включвайки не само опасни химически съединения, но и така наречените микрочастици. Общо в изгорелите газове се съдържат около 200 химически съединения.

Колкото по-малки са тези частици, толкова по-дълбоко да са в състояние да проникнат в белите дробове и да станат причина за общо отслабване на организма – компрометиране на имунната система, а също и да се повиши риска от развитие на такива заболявания като синузит, ларинготрахеит, бронхит, бронхопневмония, хронична обструктивна белодробна болест, исхемична болест на сърцето, инсулт и дори рак на белите дробове. Освен това изгорелите газове могат да предизвикат атеросклероза на съдовете на главния мозък.

Следва да се отбележи, че тези емисии неотдавна попаднаха в списъка на десетте най-големи здравни риска за човешкото здраве в световен мащаб, съгласно доклад на Световната здравна организация. Ежегодно вредните емисии косвено убиват повече от 7 милиона души.

При това на риск от разболяване са изложени не само участниците в автомобилния трафик, но и хората, живеещи в непосредствена близост до оживени шосета, градски магистрали или натоварени градски улици.

В тази връзка учените не препоръчват да се закупува жилище в близост до натоварени пътища или улици, а при шофиране по такива градски булеварди задължително трябва да се вдигат стъклата на автомобилите и да не се включва климатик.

Също така е важно човек да спазва, колкото е възможно по-голяма дистанция между личния му автомобил и превозното средство, намиращо се пред него. По възможност е желателно избягването на задръствания, които освен всичко друго способстват за повишаване на артериалното налягане и негативно се отразяват на нервната система на почти всички шофьори.

Следва да се отбележи, че в Германия по светофарите се появи електронен пинг-понг.

Тази игра студентите по дизайн успели да инсталират за пръв път в град Хилдесхайм, Долна Саксония, за да могат пешеходците да си прекарват по-весело времето в очакване на зелената светлина на светофарната уредба. Понякога това очакване е изключително отегчително, като изглежда, че текат необичайно бавно.

Но благодарение на инсталирания по светофарите електронен пинг-понг човек може весело и приятно да си прекарва времето си, играейки с човек, който стои на отсрещната страна на улицата.

Когато светне съответната светлина на светофарната уредба, устройство подава сигнал, като едновременно съобщава дали човек е спечелил или загубил. Преминавайки по улицата човек може не само да се усмихне и да намигне на този, с който се е състезавал до преди малко, но и дори да се запознае с него.