Сега е най-подходящото време за правене на деца. Слънцето и топлината повишават шансовете за забременяване.
Съществуването на сезонни колебания в раждаемостта е известно отдавна на учените.

Изследване на скандинавски учени – в тези държави са създадени най-подробните медицински бази данни, убедително показва, че най-много деца се раждат през април и май – съответно са заченати през юли и август. С какво се обяснява толкова високата продуктивност на летните месеци?

Женската фертилност – способност за зачеване, въпреки многобройните изследвания, си остава едно доста загадъчно явление и не до край познато на лекарите.

Отдавна е известно, че жената е способна да зачене само 3 месеца в годината, тъй като не всеки месец съзряващите фоликули съдържат яйцеклетки и не всяка яйцеклетка може да бъде оплодена.

Кой месец ще се окаже „урожаен“, реално е невъзможно да се предскаже. Затова дори и лятното повишаване на нивото на основния женски хормон в кръвта, което се осигурява с правилно дозирани слънчеви бани, не може да гарантира бърз резултат.

А пък мъжките репродуктивни възможности са изучени достатъчно добре, и те през лятото нарастват, и това е факта, който не подлежи на съмнение.

Слънчевите бани и богатото на витамини меню активизира синтеза на тестостерон, а високата концентрация на мъжкия хормон, на свой ред повишава подвижността на сперматозоидите.

Също слънчевите бани и изобилието от разголени женски тела заради жегата по улиците действат по-добре от всяка виагра за разгаряне на мъжкия сексуален апетит.

Сериозни международни изследвания показват, че мъжете, живеещи в райони на крайни метро станции, тоест ежедневно прекарващи не по-малко от час в обществения транспорт, имат с 25% повече сексуални контакти.

И това се отнася дори и за тези, които са женени от по 15-17 години. Сезонът на отпуските създава условия за мъжете за поява на повече сили, а и най-вече време за удовлетворяване на сексуалния апетит. А това също работи за резултат.

Каквото посееш…

Между впрочем през летните месеци се зачева най-здравото потомство. До това неочаквано заключение стигнали учени от Кеймбриджкия университет след проучване на медицинските данни на 450 хиляди души.

Оказва се, че най-здравите деца се появяват на бял свят през април-май – те са по-високи и по-тежки от своите връстници. И това здраве на слънчевите хора се запазва за цял живот.

Заченатите през лятото деца се появяват на бял свят, когато пак по слънчево време, а това означава, че получават достатъчно количество витамин Д, който прави организма по-устойчив на външни въздействия.

Календар на здравето

Съпоставяйки месеците на раждане с диагнозите на пациентите, изследователите съставили здравен календар – по месеца на поява на детето на бял свят може да се разбере към какви заболявания е предразположено, и то не само като малко, но и в зряла възраст.

И все пак следва да се направи уточнение, че изследването е провеждано с данни от Скандинавските държави, където климатът, макар и да е умерен, е по-хладен от този по нашите географски ширини.

Да, през април и май денят наистина и у нас е вече доста голям – слънчевото греене е значително, което създава достатъчно добри условия за израстване на едно наистина здраво дете.

И това е самата истина – много зависи при какви климатични условия човек ще прекара първите дни от живота си.