Бременността променя много организма на бъдещата майка. Едни метаморфози започват веднага след зачеването и са обусловени от изменения на хормоналния фон. А други стават забележими с напредването на бременността.

Как хормоните предопределят бременността

Хормони и развитие на бременност – прогестерон

Промените, които предизвиква бременността, не могат да бъдат избегнати от нито една бъдеща майка. Затова трябва да се съобразят и начинът на живот да бъде приспособен към потребностите на собствения организъм и развиващото се дете.

И това е нищо, в сравнение с радостта, която очаква бъдещата майка в края на нелекия път – с появата на детето на бял свят.

В организма има органи, които въпреки своите малки размери имат голямо значение за неговата жизнена дейност. Това са жлезите с вътрешна секреция – с други думи, ендокринни.

Основната им задача е да синтезират хормони – биологично активни вещества, тоест оказват съществено въздействие на важни процеси.

Хормоните имат колосално значение за нормалното функциониране на всички органи и системи. Увеличаване и намаляване на техните нива води до изменение на функциите на голям брой клетки, което се отразява на физическото и емоционалното състояние на човек.

Хормони и зачеване – взаимна зависимост

Хормоните са отговорни и за оплождането, развитието на бременността и за раждането на детето.

Развитието на бременността винаги води своето начало от хормоналните промени. И ако нивата на едни хормони – кортизол и тироксин, се променят незначително, то нивата на другите се повишава много пъти.

През този период се активизира образуването от жълтото тяло на основните хормони на бременността, най-важният, от които е може би прогестерон.

От 5-ти месец на бременността синтезът на прогрестерон от яйчниците се прекратява, и тази функция се поема от формиралата се вече плацента.

Основната задача на прогестерона – това е запазване на бременността. Във втората фаза на менструалния цикъл въздейства на тъканите на ендоментриума, като ги подготвя за оплождане на яйцеклетка.

Впоследствие този хормон помага на ендометриума да закрепи плодното яйце и да осигури храненето на ембриона.

С началото на бременността хормонът възпрепятства настъпването на поредната овулация, блокира реакцията на имунитета към ембриона като към чуждо тяло.

А също и способства за активизация на зоните на млечните жлези, отговарящи за лактацията.

Развитие на бебето – влияние на другите хормони на бременността

Естрогените – това са група хормони, в първия триместър се образуват от жълтото тяло на яйчниците.

Развитието на бременността в следващия триместър се характеризира със завършване на процеса на формиране на плацентата, след което също започва активно да образува естрогени.

Тези хормони по най-непосредствен начин влияят на някои важни процеси на вътреутробното развитие на детето. Например, на скоростта на делене на клетките в първите 3 месеца на бременността.

В процеса на развитие на бременността гърдите увеличават размерите си, а също нарастват и млечните протоци, което е добра подготовка за бъдеща лактация. И тук също са виновни хормоните.

Естрогените влияят и на общото състояние на бременната жена. Понякога предизвикват главоболие, безсъние и световъртеж.

Влияние на други хормони върху организма на майката и на детето

При развитие на бременността организмът на жената, освен гореизброените, синтезира и други хормони, всеки от които играе роля в развитието на детето:

  • Соматотропин – необходим за формиране на костно-мускулната система на бебето.
  • Тиреотропин – помага за по-добро усвояване на калций, а също и на фосфор.
  • Кортикотропин – задържа някои полезни елементи, и по-точно – натрий и калий.
  • Пролактин – в първите 3 месеца стимулира развитието на жълто тяло, а по-късно се усилва лактацията.
  • Вазопресин – антидиуретичен хормон, който съкращава количеството на отделяната от организма урина.
  • Окситоцин – предизвиква съкращение на маточните стени, а също и разкритие на маточната шийка, тоест предизвиква контракции.
  • Интермедин – отговаря за пигментацията на кожата, виновен за поява на пигментни петна на лицето, в областта на гърдите и на шията.
  • Инсулин – осигурява полезни мазнини на бъдещото дете полезни мазнини, а също и киселини.

Бременността в третия триместър – това е времето, когато започва да се образува релаксин – хормонът, който способства за размекване на слабинните тъкани и хрущяли.

С развитието на бременността „доставчик” на хормони става и самото дете, тоест започва да се образува от неговия организъм.