Какво представлява възпалението на ухото?

Възпалението на ухото може да засегне ушния канал – външен отит, тъпанчето или средното ухо – среден отит.

Повечето наранявания на ушите се причиняват от промени в налягането при механична травма като например удар в ухото или при гмуркане. Но по-упорито болезненото ухо може да е сигнал за инфекция, която изисква лечение.

Какви са симптомите на ушно възпаление?

Симптомите на ушно възпаление могат да бъдат много неприятни и да предизвикат дискомфорт и болка.

Един от най-честите симптоми на ушно възпаление е болката в ухото. Тази болка може да бъде лека до силна и да се усеща като пулсираща или туптяща.

В зависимост от причината на възпалението, терапията може да варира от домашни грижи до прием на антибиотици.

Усещането, че имате нещо в ухото, е също един от характерните симптоми на ушното възпаление.

Това може да бъде предизвикано от наличие на излишен восък или чуждо тяло в ушния канал, което предизвиква дразнене и неудобство.

Загубата на слуха също е разпространен симптом при ушно възпаление. Той може да се прояви в различна степен - от лека намалена слухова чувствителност до трудности в разбирането на общуването.

Звъненето или кънтенето в ушите, наречено тинитус, също може да бъде свързано с ушното възпаление. Това е често досаден симптом, който може да влоши качеството на живот на засегнатите лица.

Изтичащ секрет от ухото е друг симптом, който може да се наблюдава при някои видове ушни възпаления. Това може да бъде инфекциозен секрет, който идва от вътрешността на ухото и може да бъде забелязан на външния слухов ход.

Ето някои от най-честите причини за ушното възпаление:

 1. Външен отит (ухо на плувеца): Този вид възпаление е често при хора, които плуват или се банят често, тъй като влагата в ухото може да създаде подходяща среда за растеж на бактерии или гъбички.

 2. Среден отит (вътрешноушен отит): Това е възпаление на средното ухо, което обикновено се дължи на инфекция, предавана от горните дихателни пътища. Този тип отит е често срещан при деца.

 3. Остра инфекция на външния слухов ход: Този вид ушно възпаление също може да бъде предизвикан от бактерии или гъбички и обикновено предизвиква силна болка и отоцяване на ухото.

 4. Понякога ушното възпаление може да бъде предизвикано от алергични реакции, травма или наличие на чуждо тяло в ушния канал.

При съмнение в ушно възпаление, винаги е препоръчително да потърсите медицинска помощ.

Лекарят ще бъде в състояние да постави правилна диагноза и да предложи подходящо лечение за справяне със симптомите и причините на ушното възпаление.

Лечение на отит

Трябва да се избягват гмуркания, необходимо е да се стремите да ограничите кашляне, кихане или по-резки движения, както и опитите за почистване на ушите с клечки за уши.

 • Болката може да бъде облекчена с 1 до 2 парацетамола на всеки четири часа или по 1-2 ибупрофена на всеки 6-8 часа.
 • Псевдоефедрин – активната съставка например на лекарство като Судафед, се препоръчва прием на 30 мг. таблетки на всеки 6 часа в продължение на 2-3 дни. Така ще понижите повишеното налягане в ухото в резултат на възпалението. Хората с анамнеза високо кръвно налягане трябва да избягват този начин на самолечение.
 • За възпаление на ушния канал – външен отит може да се използва неомицин, полимиксин Б и хидрокортизон по 2 капки в ушния канал четири пъти на ден в продължение на пет дни.
 • Специални антибиотици флуороквинолиниза лечение на ушни инфекции като отит на външното и средното ухо също могат да се използват.
 • Ако се появи болка прекратете самостоятелното лечение и потърсете лекарска помощ.
 • Ако инфекцията се развие, продължете приема на антибиотици най-малко пет дни, след като всички симптоми на възпалението са изчезнали. Консултирайте се с вашия лекар за всяко едно лекарство, което сте приемали или към момента приемате. Ако имате алергия, също споделете това с лекаря ви, преди да сте започнали прием на какъвто и да е антибиотик. Лекуващият ви лекар ще ви насочи към правилния за вас антибиотик. Някои от тях могат да причинят повишена чувствителност към слънцето и затова използвайте слънцезащитни кремове поне със слънцезащитен фактор 15.

Как да предпазим децата и бебетата от отит?

 • Инфекциите на ушите са по-чести при деца около които има често цигарен дим. Дори изпаренията от цигарен дим от косата и дрехите могат да се отразят на бебето.
 • Трябва да кърмите бебето си. Има доказателства, че кърменето спомага за намаляването на риска от ушни инфекции. Ако храните бебето от шише с биберон, не му позволявайте да пие, докато то е в легнало положение.
 • Мийте често ръцете си. Измиването на ръцете преустановява разпространението на инфекцията, тъй като сапунът унищожава микроорганизмите.
 • Уверете си, че на детето ви са направени всички задължителни имунизации.

Не давайте на бебето си биберон – залъгалка. Опитайте се да отвикнете детето от този биберон до около 6-месечна възраст. Бебетата, които използват биберон – залъгалка, след 12-месечна възраст е много по-вероятно да развият ушни инфекции.