Аспержите навлезнаха в нашите ястия в последното десетилетие. Все още, обаче не можем да се „престрашим“ да ги консумираме поради особеностите на тяхното готвене и ясно изразеният им вкус и аромат.

Все пак, те могат да бъдат прекрасно здравословно допълнение към нашата трапеза. Днес ще се опитаме да ви убедим, защо си заслужава да ги добавите към пазарската си кошница, като ви разясним част от техните невероятни ползи за нашето здраве.

Хранителна стойност на аспержите

Не е случайно, че много диетолози и инструктори по хранене ги препоръчват като част от някои диети за отслабване. В 100 гр. сурови аспержи се съдържат:

20 ккал

2.2 гр протеини

3.9 гр въглехидрати

0.1 гр мазнини и 0 гр сатурирани мазнини

След като, най-вероятно, се убедихте колко диетични са, е редно и да ви информираме и за това какви витамини и минерали съдържат. Аспержите са богати на витамин К, витамин В9, витамин С, витамин Е, калий, желязо и много други.

Какви са здравословните ползи, които притежават аспержите

Мощни антиоксиданти

В аспержите се съдържат много и разнообразни антиоксиданти. Един от тези антиоксиданти е витамин Е.

Тези вещества са изключително важни за нашето здраве. Антиоксидантите се справят с вредното влияние на свободните радикали.

Когато свободните радикали се „натрупат“ в нашето тяло, това предизвиква оксидативен стрес и по този начин се увреждат клетъчните ни структури. В дългосрочен план това може да доведе до поява на злокачествени образувания и други болестни промени.

Затова заложете на консумацията на богати на антиоксиданти храни, каквито са и аспержите.

Полезни при бременност

Аспержите са богати на витамин В9 или по-известен, като фолиева киселина. Фолиевата киселина е изключително необходима при бременност, особено в ранните месеци, тъй като дефицитът ѝ може да доведе до вродени дефекти на невралната тръба на плода.

Влияят благоприятно на бъбреците

Има проучвания, според които редовната консумация на аспержи предотвратява риска от образуване на камъни в бъбреците. Освен това, аминокиселината аспарагин, която се съдържа в тях улеснява техните функции, благодарение на диуретичния си ефект.

Добра профилактика срещу заболявания на сърдечно-съдовата система

Известно е, че в аспержите се съдържат разтворими фибри, които, според учените, понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Вече споменахме за диуретичното действие на аспержите, което е и от полза за поддъражне на оптимални нива на кръвното налягане.

Консумацията на аспержи, доставя на тялото ни фолиева киселина, която е изключително важна за оптималното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове. В аспержите са открити флавоноиди и феноли, които доказано са добра защита срещу сърдечно-съдови заболявания.