Настъпи сезона, в който всеки започна да се интересува от витамини и да купува всевъзможни хранителни добавки, които да ни предпазят от атаката на вирусите и грипа.

Дори и в този сезон обаче, често подценяваме сигналите, които ни дава тялото ни и се оказва, че дефицита на някои витамини се проявява доста очевидно, но просто ние не сме свикнали да обръщаме внимание на тези симптоми.

Затова днес ще говорим за един леко подценяван витамин, който обаче играе важна роля в нашия организъм.

За какво е отговорен витамин В2

Витамин В2 или, още познат, като рибофлавин е вторият познат представител от групата на водоразтворимия витамин В. Витамините от тази група допълват действието си един друг, което означава, че витамин В2 участва в поддържането на функцията на останалите витамини от тази група.

Рибофлавинът участва в производството на червените кръвни клетки (еритроцити), както и в усвояването на кислорода от клетките. Витаминът има роля в усвояването на въглехидратите, протеините и мазнините от храната, като поддържа здравето на храносмилателния тракт.

Витамин В2 е много важен за нормалното развитие на бременността и състоянието на плода. Установено е, също така, че когато си набавяме достатъчно от витамина поддържаме добро здраве и функционалност на кожата и лигавиците.

Какви са ефектите от дефицит на рибофлавин

Най-честите симптоми от липса на витамин В2 са: проблеми с храносмилането, обща отпадналост и умора, сърбеж и лющене на някои места по кожата на тялото, болки в езика, възпаление на гърлото, поява на язви в устата, рани по външната част на устните.

Недостигът на рибофлавин е много опасен за бременните. Установено е, че недостиг на витамина по време на бременност води до недоразвиване на някои вътрешни органи и системи от органи на плода.

Дефицит на този витамин е опасен и за бъдещата майка. При това състояние, е възможно да се повиши значително риска от прееклампсия. Това е състояние, характеризиращо се с високо кръвно налягане, поява на отоци по крайниците и рязко нарастване на телесното тегло на бременната. При дефицит на рибофлавин, плодът е застрашен от внезапна смърт.

Витамин В2 е важен и за децата, тъй като недостатъчното му набавяне, може да доведе до изоставане в растежа.

Препоръчително е за бременните, да си направят кръвен тест, който да установи нивата на витамина. Ако не сте бременна, но забележите при вас или някой от вашите близки, по-горе изброените симптоми, е добре да се консултирате с лекар.

Как може да си набавим витамин В2

Освен чрез витамини, под формата на таблетки, рибофлавинът може да се набави чрез: млечни продукти, червени меса, сьомга, риба тон, спанак, яйчен жълтък, бадеми, гъби и др.