Можем ли наистина да се надяваме, че процесът на стареене ще бъде поне забавен?

Нуклеотидът никотинамид – ННМ показа способността си да увеличава продължителността на живота на мишките, и в момента се провежда подготовка за тестването му в рамките на клинични изпитвания върху хора.

През юли на 10 здрави доброволци ще бъде дадено от това вещество, за да се провери дали стареенето не може да бъде забавено без никакви странични ефекти.

Ако резултатите са положителни и лекарството бъде одобрено за пускане на пазара, това ще бъде първото истинско средство против стареене.

ННМ стимулира производството на клас белтъци, наречени сиртуини, които обикновено се образуват в по-малки количества с напредването на възрастта.

Когато веществото било тествано върху мишки, показало своята способност да спира естествените нарушения в обмяната на веществата, отслабването на зрението, непоносимост към глюкоза.

Въпросът е дали може да има същият ефект, както при хората?

Мишките често се използват за тестване на нови методи на лечение, тъй като техният геном е на 95-98% идентичен с човешкия, и страдат от много от заболявания, които засягат и нас.

Но има доста съмнения що се отнася до това до каква степен резултатите от експерименти с мишки биха могли да важат и за хората, така че ще е необходимо да изчакаме, за да видим дали това съединение има същия антиейдж ефект и върху човека.

Проучването ще се ръководи от Университета Кейо в Япония в сътрудничество с Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Проблемът със застаряването е особено изострен в Страната на изгряващото слънце, тъй като прогнозите са над 40% от населението да бъде над 65 години след по-малко от 40 години през 2055 г.

Ситуацията у нас не е много по-розова, тъй като тук освен застаряване на населението е налице и проблемът с емиграцията най-вече на млади и трудоспособни хора.

Експериментално вече има потвърждение за забележителния ефект на веществото върху мишки, но не е ясно още как то ще въздейства на човека и най-вече дали ще е толкова силно както при гризачите.

Изследването ще бъде проведено внимателно, и авторите му много се надяват първото официално одобрено лекарство срещу стареене да бъде японско откритие.

Докато ННМ може би ще бъде първото антиейдж лекарство, което е официално одобрено и което ще бъде пуснато на пазара като истински медикамент, това съвсем не е единствено научната разработка в тази област.

Миналата година бе установено, че лекарството J147, което се тества експериментално срещу Айлцхаймер проявява и няколко антиейдж свойства, но отново при мишки.

Също популярно лекарство, което се приема при диабет – метморфин, също се тества за антиейндж ефект, но все още в експериментална фаза.

Но все още сме далеч от голям пробив в медицинската наука, който да позволи обръщане на стареенето, тъй като има много фактори, които участват в процеса на остаряване на организма – от отслабване на ставите до нарушенията на паметта, че е много вероятно да е невъзможно спирането на този процес.

Обаче лекарства, които ще могат да удължават продължителността на живота, почти със сигурност ще се появят на официалния фармацевтичен пазар в близко бъдеще, но ще трябва да изчакаме, за да видим дали мононуклеотидът никотинамид ще въздейства подмладяващо и на човека.