Говорят, че хората с творческа натура живеят по-дълго. Сред известните писатели, музиканти, художници има немалко дълголетници.

С какво се обяснява този феномен?

Лекарите твърдят със сигурност – ние живеем толкова, колкото искаме да преживеем. Ако човек е наясно, защо е на тази земя, то може и да си отиде по-рано от предвиденото само, ако например му падне керемида върху главата.

Дългият живот е в резултат на наличието на цел, убедени са повечето геронтолози – учените, замиващи се с проблемите на стареенето. На изследователите са известни немалко случаи, когато хората, почувствали необходимост да станат буквално от смъртния си одър.

На такива случаи има и научно обяснение. Мотивацията предизвиква фундаментални биологически преобразования в организма, които мобилизират защитните сили и освобождават резервите, макар и запасите на повечето системи на човешкия организъм да са разчетени за 95-98 г.

Немалко са дълголетниците сред тези, които се стремят да доведат до край делата на своя живот – да издадат книга, да завършат научния си труд, да организират изложба на картини.

От части това се обяснява от факта, че творчеството активизира участъци от мозъка, регулиращи функцията на ендокринната система, която е пряко свързана със стареенето.

И накрая, човек, който е увлечен от своите си неща, обикновено обръща слабо внимание на такива дреболии като битовият стрес и конфликтите, който най-силно съкращават продължителността на живота.

Или той се отнася към всички проблеми философски, като ясно отделя главното от второстепенното. Подобна психологическа „хигиена“ е мощен фактор, който укрепва здравето и удължава живота.

Ето и няколко примера, които могат да потвърдят връзката между заниманията с изкуство и продължителността на живота:

Елисавета Багряна – 98 години – 1893 – 1991 г. – според литературните критици чрез нейните произведенията жената за първи път в българското литературно творчество разкрива своята истинска и откровена същност. Елисавета Багряна е определяна като новатор в българската литература, а високата ѝ поетична култура е причина нейните произведения да имат огромна въздейства сила.

• Дора Габе – 95 години – 1888 – 1983 г. – разгръща литературната си дарба в областта на детската литература. Нейните книги за деца бързо се превръщат в любими на няколко поколения български деца и заслужено принадлежат към наследството на детското литературно творчество. А от последните години на Първата световна война до самия край на живота си извършва и много активна преводаческа дейност.

• Валери Петров – 94 години – 1920 – 2014 г. е един от най-продуктивните български поети, а също така е и драматург и преводач. Познат е на поколения български деца със своите детски книги. И на практика няма гражданин на република България, който да не е запознат с неговото творчество.

• Лев Толстой – 82 години – 1828 – 1910 г. Един от най-продуктивните писатели – /академичното издание на неговите произведения е повече от 50 тома/, автор на множество известни произведения, много от които са влезли в списъка на 100-те най-добри книги на всички времена, включително световноизвестните романи „Война и мир“, „Анна Каренина“, „Възкресение“.

• Чарли Чаплин – 88 години – 1889-1977 г. – киноактьор, сценарист, композитор, режисьор, придобива голяма популярност в нямото кино. Три пъти носител на Оскар.

• Микеланджело Буенароти – 89 години – 1475-1564 г. – италиански скулптор, художник, архитект, мислител.

• Пабло Пикасо – 92 години – 1881-1973 - испански художник, скулптор и дизайнер, основоположник на кубизма. Създал повече от 14 хиляди произведения.