Вина за алергичната реакция има вещество, което попада в организма при забиване.
Алергия към месо от забиване на кърлеж – възможно ли е
През юли 2015 г. на 38-годишната американка жителка на щата Мисури Кристи Доуен се забива разпространен в селските райони на САЩ иксодов кърлеж. На глезена, в областта на забиването възниква силно зачервяване.
Скоро след това се появяват и други симптоми – Кристи получава силно подуване на червата, диария, гадене, повръщане и уртикария.
Лекарите дълго не успяват да изяснят причините за всички тези проявления, докато не правят на Кристи проби за алергия към алфа галактоза.
Този монозахарид се съдържа в месото на всички бозайници, с изключение на приматите и на човека.
Резултатите от тестовете се оказват положителни. Така се установява, че Кристи страда от алергия към червено месо.
И причината за развитие на анормална реакция на имунната система към алфа галактоза става забиване на иксодов кърлеж.
Как кърлежите могат да докарат алергия към червено месо
Кърлежите получават това вещество при забиване в едър рогат добитък, и го предават и на човек, когато се забият в кожата. Изглежда се е стигнало до твърде голямо насищане с алфа галактоза и организмът реагира с алергични проявления, които стават постоянни.
Впоследствие Кристи развива алергия и към други хранителни продукти, сред които шоколад, чушка, зеле, моркови, яйчен белтък, салати, фъстъци и ориз, към по-голямата част от храните.
Жената е принудена да се храни основно с банани и ягоди, в резултат на което отслабва с 30 килограма.
Не е ясно колко ще продължи това състояние, възможно е в определен бъдещ момент, алергичната реакция към червеното месо и към другите храни да отшуми.
За тази цел може да се опита с постепенно възстановяване на консумацията на хранителните продукти, които предизвикват множеството хранителни алергични реакции.
Но е необходимо този процес да се контролира от алерголог, който да прецени до каква степен е възможно натоварване с храните алергени, за да не се стига до по-бурни алергични реакции.