Първоначалните очаквания бяха за пълно отшумяване на грипа до края на февруари, но изглежда няма да се оправдаят.

Задава ли се нова грипна вълна или е седмично отклонение

Наистина заболелите от грип продължават да намаляват и към момента вече са под 100 на 10 000 средно за страната или с над 2 пъти по-малко, отколкото в апогея на грипна вълна този сезон, достигнат през последните дни на януари и първите на февруари.

Обезпокоителен обаче е фактът, че потвърдените случаи от предходната седмица показват наличие на по-опасния вид грипен вирус тип В, щам Виктория.

Потвърдените случаи през предходната седмица са над 2 пъти повече от доминиращия през този сезон тип А, щам H3N2 или Калифорния.

На това обърна внимание и националния консултант по микробиология в рамките на интервютата, дадени пред медиите.

Направи и прогноза, че това нарастване на болните от грип тип В, щам Калифорния, може да означава, че се задава късна грипна вълна.

Потвърдените случаи обаче са твърде малко, че да могат да се правят прогнози и е възможно да е просто седмична флуктуация.

Увеличават ли се болните от грип или продължават да намаляват

Ако направим сравнение с предходната година, също във втората половина на февруари е отчетено нарастване на заболеваемостта от грип, което през следващата е намалявало.

Със затоплянето на времето разпространението на грипа става все по-трудно. Хората прекарват повече на открито, макар и имунитетът да е отслабен от отминалата зима.

От друга страна грипът тип В е по-опасен, тъй като при разболяване излекуването е по-бавно, което може да отслаби организма и да доведе до по-сериозни усложнения, сред които пневмония.

Тази беше обаче доста мека, нямаше сериозни студове, които допълнително отслабват неподготвения за тях организъм. Затова и може да се направи предположение, че общият имунен статус в края на зимата и началото на пролетта на българите е в задоволително състояние.

Разбира се, този факт може да се предполага, не са правени изследвания в тази насока. У нас рядко се отпускат средства за такива, а би било редно Медицинските университети да провеждат такива.

Не трябва да обаче да се подценява заплахата от коронавируса, който, както стана ясно, се разпространява изключително бързо. Потвърдени случаи има при почти всички наши съседи – вчера бе съобщен за първи случай в Гърция и в Румъния при завърнал се преди 2 седмици от Италия.