„Камилският грип“ проникна в Южна Корея.

В страната са регистрирани 23 нови случая, а 6 души са починали от вируса MERS / неизвестен вид коронавирус / – английската абревиатура се превежда като близкоизточен респираторен синдром. Мъж в напреднала възраст, върнал се от пътуване в Бахрейн, заразил първоначално жена си, а след това и лекуващият го лекар.

До колко е опасно заболяването и какви са неговите симптоми?

Близкоизточният респираторен синдром е заболяване, което по своите признаци е подобно на силен грип – фебрилно състояние, кашлица, затруднено дишане. Южнокорейска лекарка преди 2 седмици стана 4-тата заразена с тази болест на територията на Южна Корея.

Инфекцията вероятно е предадена на лекарката и на нейния баща, също медик, по въздушно-капков път, тъй като те няколко часа прекарали задно с болен с неустановена диагноза – възрастен кореец, върнал се от пътуване в Бахрейн.

Мъжът силно кашлял, тялото му било зачервено от висока температура. Пребивавайки в държава от Близкия Изток семейната двойка забравила за основните мерки за безопасност.

На хората, които са в държави от този регион се препоръчва да обръщат внимание на покашляния, затруднено дишане, хрема, висока температура. Внимателно да мият ръцете си, по възможност да носят маски и да избягват източните традиции, при които една чаша обикновено се предава на няколко души застанали в кръг.

Първите симптоми на инфекциозното заболяване се проявяват минимум след 3 и максимум 15 дни след контакта с източника на инфекцията. Лекарката от Южна Корея, за която по-горе стана дума се изплашила, че също е възможно да се е заразила и помолила нейните колеги лекари да я изследват.

Но поради липсата на симптоми те просто я посъветвали да си остане у дома Но след седмица жената била доведена с Бърза помощ с висока температура.

Съществуването на този коронавирус стана известно преди около 3 години. Първите случаи на заболяването бяха регистрирани в Суадитска Арабия, оттам МЕРС /MERS/ се разпространи в още 23 държави по света.

Лекарите изброиха общо 1142 случая на инфектиране, повече от 1/3 от тях са завършили със смърт. Лекарство срещу заболяването за сега не са разработени.

Световните медии вече нарекоха инфекциозното заболяване „камилски грип“, основавайки се на версията, че то се предава от едногърбите камили, обитаващи Арабския полуостров. Но този въпрос има нужда от изясняване, коментират вирусолози.

Според тях засега не са на разположение достоверни данни за това кой кого заразява – камилата човека или обратното. Болшинството от специалистите са на мнение, че съществува и 3-ти гостоприемник – най-вероятно това най-вероятно летящи прилепчета, принадлежащи към семейството на гладконосите прилепи, тяхната естествената среда на местообитание е Близкият Изток, където живеят твърде големи количества.

Кой е гостоприемника на вируса и как се лекува вирусната инфекция при хората – на тези 2 въпроса към момента търси отговор световната научна общност. Засега е ясно само към кой вид се отнася болестта.

Вирусната инфекция МЕРС протича подобно на атипична пневмония, може да се каже, че 2-те заболявания са много близки. Но това не е Ебола или нещо подобно, това са съвършено различни инфекциозни болести. А коронавирусът, причиняващ МЕРС е много по-силен, тъй като при атипичната пневмония обикновено умират малко повече от 10% от разболелите се.

Макар че в Южна Корея вече загинаха 6 души засега паника в страната няма, макар и неофициално да беше потвърдено, че МЕРС се разпространява и много лесно по въздуха и така се е осъществило заразяването на 2 души, които били съседи.