Захарта се оказва по-вредна за нашия организъм от солта, показват резултатите от ново проучване.

Добавената захар в преработените храни и газираните напитки може да доведе до високо кръвно налягане, инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Авторите на изследването настояват да се набележат диетични насоки, за да се обърне повече внимание върху опасностите от захарта.

Те подчертават, че е нужно да се осветят опасностите, свързани с фруктозата, на фона на борбата за ограничаване на разпространението на сърдечно-съдови заболявания. Те са основната причина за преждевременна смърт в развития свят.

Друг важен рисков фактор е високото кръвно налягане – на него се дължат почти 350 000 смъртни случая в САЩ през 2009 г. Лечението на хипертонията струва на американската здравна система над 50000,0 милиона щатски долара годишно.

Исторически, диетичните съвети за сваляне на високото кръвно са се фокусирали върху намаляване приема на сол. Но според авторите на новото изследване, ефектът от този подход е спорен.

Те са убедени, че средното намаление на кръвното налягане в резултат на ограничаване приема на сол е относително малко.

Някои данни сочат, че от 3 до 6 г сол на ден може да бъдат оптимални за здравето - в действителност, всичко под 6 грама е всъщност е вредно. Солта се набавя от преработените храни, които са богат източник и на добавена захар, твърдят учените.

„Захарта влияе много повече върху високото кръвно налягане от натрия. Това се дължи на монозахарида фруктоза”, казват авторите на проучването.

Според тях, захарите като цяло и по-специално фруктозата, могат да допринесат за общия риск от сърдечно-съдови болести.Най-опасен е фруктозният царевичен сироп, който е най-често използваният подсладител в преработените храни с плодов аромат, както и в газираните напитки.

„Консумацията на подсладени напитки е причината за 180 000 смъртни случая годишно”, се казва в проучването.

Консумацията на захар в годините нараства – ако преди около 300 г. хората са консумирали само няколко килограма захар годишно, сега годишната те добавят, че текущите оценки сочат, че средната консумация в САЩ е между 170 и 334 кг на човек годишно.

Фактите сочат, че за хората, чийто хранителен прием на добавени захари съставлява най-малко една четвърт от общия прием на калории за деня, са три пъти по-застрашени от сърдечно-съдови заболявания от хората, които консумират под 10 на сто.

Дневният прием на повече от 74 грама фруктоза се свързва с 30 процента по-голям риск от високо кръвно налягане над 140/90 и 77 на сто за нива над 160/100.

Високото съдържание на фруктоза в храната е свързано и с неблагоприятен профил на мазнините в кръвта, високи нива на инсулин в кръвта на гладно, и удвояване на риска от метаболитен синдром.

В същото време се оказва, че британските и американските тийнейджъри консумират добавени захари до 16 пъти над препоръчваната дневна норма.

Авторите на изследването изтъкват, че естествено присъстващите захари в плодовете и зеленчуците не са вредни за здравето. "Точно както диетичната сол не идва от солницата, така и здравословната захар не идва от захарницата”, посочват учените.

„Има ясни доказателства, че дори умерените дози от добавена захар за кратко време може да причинят огромна вреда и да допринесат за риска от сърдечно-съдови заболявания”, предупреждава професорът по съдова медицина д-р Франческо Капучио от Университета на Уоруик.