Да си позволяваме от време на време любимо лакомство – торта или сладкиш, това е нормално.

Не е нормално, когато човек търси утешение в сладкото и нито ден да не може да живее без бонбони. Учените бият тревога, тъй като зависимостта от сладко се приравнява на алкохолизъм и тютюнопушене, а такива хора се изпращат за лечение в специални здравни заведения.

Ако сте взели решение веднъж и завинаги да се откажете от пагубния навик, то тези съвети могат да ви помогнат.

Прекаляване със сладкото - как да се преборим

1.Белтъчни храни на закуска

Първо, закуската сама по себе си намалява апетита за нещо неполезно. А тези, които редовно закусват по-рядко преяждат на обяд.

Второ, белтъчната закуска може да намали желанието за сладко. Яйца, сирена, кисело мляко, извара – всички тези храни понижават нивата на хормона грелин и повишават концентрацията на панкреатичен полипептид, който дава сигнал за засищане.

Тези данни се потвърждават учени от Университета на Мисури. За първо хранене са отлични и постни месни ястия – варено пилешко, субпродукти, например, език.

2.Избягване на големи интервали между храненията

Колкото по-рядко сядаме на трапезата, толкова по-често се замисляме за сладко. В това няма нищо изненадващо, тъй като организмът несъзнателно търси това, което може бързо да повиши нивата на кръвта захар. За съжаление, за кратко.

Така се появява и вреден навик, тъй като колкото повече сладко ядем, толкова повече ни се иска.

Необходима е промяна на самия подход към храненето, сред които и кратността на храненията. Ако ядем често, то нивата на глюкоза винаги ще бъдат стабилни.

Това означава, че няма да изпитваме необходимост от повишаването им с помощта на любимите бонбони или бисквити.

Ако се придържаме към принципите на правилното хранене, то вредният навик постепенно ще изчезне от живота ни.

3.Как да получаваме удоволствие не само от въглехидратите

Въглехидратите, които в изобилие се съдържат в бисквитите, сладкото и в шоколада, повдигат настроението, даряват усещане за щастие, затова много от нас изяждат с тях стреса и своите проблеми.

В такива храни производителите добавят и немалко други компоненти – не най-полезните, но за сметка на това са причина за пристрастяване. 

С желанието за сладко можем да се борим само с развитие на собствения вкус, получаване на удоволствие от принципно друга храна. Ако обичате хамбургери, опитайте леко да ги трансформирате. Зеленчуци и сирене в състава на сандвича без ограничения.

Обичайната салата може да се гарнира не с майонеза, а със зехтин, лимонов сок и с подправки. Днес се предлагат множество подправки, които могат да обогатят ястието с нов вкус.

Опитайте да пиете кафе или не със захар, а с мляко, и ще се изненадате колко е вкусно и приятно.

4.Пълноценен сън

Навярно всеки е забелязал, че след безсънна нощ много иска да си похапне нещо по-питателно и калорично. Затова има и разумно обяснение.

Според изследвания на учени от Чикагския университет, тези, които редовно не се наспиват са с ниски нива на хормона лептин, а грелинът – хормонът на глада, се повишава с пъти.

Организмът така се опитва да попълни запасите от енергия и да се възстановява, тъй като няколко часа сън не са му достатъчни за пълноценно възстановяване и за компенсация на изразходените сили през деня.

Когато човек се събужда уморен, не може да се съсредоточи, се дразни и се ядосва. За справянето с вредния навик помага пълноценния сън.

Затова трябва да направим така дневното разписание, че да прекарваме в сън поне по 7-8 часа.

5.Повишаване на двигателната активност

За тези, които въглехидратите са източник на радост и положителни емоции, трябва да преразгледат своя начин на живот, особено ако не се движат достатъчно.

Дори и да не се стремите да направите плочки на корема и релефна мускулатура, спортът ще ви бъде от полза, тъй като при изпълнение на упражненията се повишават нивата на хормоните на радостта и щастието.

Когато ви се прииска да похапнете нещо сладко, добро решение ще е излезете да се поразходите навън.