Правилото „Не яж след 18 часа“ работи изключително рядко.
Понякога докато се приберем у дома стрелките на часовника показват минимум 19 часа.
Да си лягаме гладни, без да вечеряме, не е желателно, дори и да спазваме диета и строго да следим килограмите.
Не сте намерили време да похапнете на време?
Направете си късна закуска – засищаща, но не много калорична.
Тук трябва да следваме основното правило на здравословното хранене – последното хранене да е най-малко 2 часа преди лягане.
И за да бъде вечерята максимално лека и да не отлага като излишни сантиметри по талията и бедрата, трябва да избираме правилните храни.
Какво можем да ядем?
1. Извара – сладка закуска, паста за сандвичи
Полезен млечнокисел продукт, който може да се яде, дори час преди лягане.
Добре насища, възстановява силите, смята се за един от най-добрите варианти за закуска след тренировка.
Изварата зарежда с енергия – особено важно за тези, които ходят на фитнес вечер или редовно правят джогинг по това време.
За късна закуска за предпочитане е изварата с ниска и средна масленост.
Обезмаслена не е подходяща, тъй като производителите често попълват недостига на мазнини със захар.
Към изварата могат да се добавят нарязани плодове, смлени ядки, фъстъчено масло, мед.
Но никаква захар. За по-нежна консистенция можете да добавите лъжичка сметана.
Можете да направите и несладка изварена паста.
В блендер слагате извара и пресен зелен зеленчук, осолявате и подправяте на вкус.
Нарежете малко парченце домат и го добавете към изварената паста, внимателно смесете.
Можете да я ядете и така или да намажете гъстата паста на няколко филии хляб.
2. Диетични супи във вечерното хранене
Убедени сте, че след работа ви е нужно нещо по-сериозно от кофичка йогурт или извара?
Тогава яжте супи.
Много са свикнали да мислят за бульоните като за обедна храна, но можете да изядете чиния или купа ароматна супа преди лягане.
Горещата храна загрява и настройва за сън, бързо насища, спомага и за нормализация на храносмилането.
Но яжте само правилните първи ястия.
Преди лягане са подходящи леките супи със зеленчуци или с морски дарове.
Подходящи са също и нежните крем-супи на основата на броколи или карфиол, домати или краставици, спанак, риба.
В състава на бульона не слагайте бобови – фасул, грах, леща.
Причината е, че дълго се храносмилат и могат да предизвикат газове.
И разбира се, никаква майонеза на трапезата.
3. Вегетариански омлет
Яйцата са източник на белтък, укрепващ мускулната маса и възстановяващ силите.
Добър вариант за диетично хранене е вегетарианския омлет без колбаси, бекон, сирене, мазно мляко и краве масло.
Ако нямаме време за приготвяне на сложни шедьоври на кулинарното изкуство под формата на рагу и запеканки, бързо спържете 3 яйца.
Добавете любимите зеленчуци – домати, чушки.
Подходяща е комбинацията и с морски дарове – малко стриди или калмари.
Обезателно използвайте зелени листни зеленчуци.
4. Плодове и зеленчуци – салати, рагу, смути
Повечето зеленчукови и плодови ястия са нискокалорични и най-важното много полезни.
Подходящи са зеленчуковата и плодовата салата, подправена с натурално кисело мляко или със сметана.
За предпочитане са плодове с ниско съдържание на захар и скорбяла.
5. Салата от морски дарове
По-скоро за късна вечеря на морето със стриди, калмари, миди, подходящи са за съчетание с краставици и чушки.