Какво представлява западнонилският вирус?

Западнонилски вирус (Западнонилска треска) причинява инфекция, които се разпространява от някои видове комари. Най-често комарите се заразяват, когато ухапят заразени птици.

Тогава комарите разпространяват вируса, когато те ухапят хора или други животни като коне. Вирусът не може да се предаде от тези животни на хора или от заразен човек на здрав при случаен контакт.

Вирусът се прихваща чрез трансплантация на орган или при кръвопреливане. Затова при кръводаряване кръвта се изследва за наличие на вируса. Някои данни сочат, че заразена майка може да предаде вируса на детето си през бременността и при раждането или чрез кърмата.

Но въпреки това експертите препоръчват заразените жени да кърмят децата си, тъй като рискът от разпространение на вируса по тези начин не е добре проучен, а ползите от кърменето са широко известни.

Повечето хора, които са заразени с вируса нямат оплаквания. Или изявите на инфекцията може да са толкова леки, че хората не могат дори да осъзнават, че имат вирусна инфекция.

В редки случаи инфекцията може да доведе до възпаление на главния мозък /енцефалит/ или на гръбначния мозък /миелит/. Също така е възможно вирусът да предизвика и подуване на мозъчните обвивки /менингит/.

Всеки който бъде ухапан от комар може да се зарази със западнонилски вирус. Повечето разболели от вирусната инфекция се възстановяват напълно след време.

Но е възможно да се развият и усложнения като гърчове, загуба на паметта и увреждания на мозъка особено при децата и възрастните хора. Като при тези над 70-годишна възраст най-голям риск от летален изход от инфекцията.

Какви са симптомите при западнонилски вирус

В около 80% от случаите,болните от Западнонилска треска нямат клинични изяви. Ако се проявят симптоми, това се случва от 3 до 14 дни след ухапването от комара. Леките симптоми са:

 • Фебрилитет;
 • Главоболие, болки в тялото или в очите;
 • Обрив, обикновено по гърдите, гърба и ръцете;
 • Усещане за отпадналост;
 • Безапетитие;
 • Гадене или повръщане;
 • Увеличени лимфни възли в по-редки случаи;

При по-леките случаи симптоми обикновено отшумяват за около 3-6 дни. Но ако се развие по-тежката форма на вирусната инфекция, клиничните изяви могат да продължат със седмици или дори с месеци.

При по-тежките случаи, когато вирусът засегне главния и гръбначния мозък, характерните симптоми за такива усложнения са:

 • Силно главоболие и много висока температура над 40 градуса по Целзий;
 • Схващане на врата или парализа;
 • Объркване и понижена чувствителност;
 • Тремор, конвулсии или мускулна слабост;
 • Кома;

В редки случаи вирусът може да причини смърт.

Лечение на западнонилска треска

Не съществува специфично лечение за този вид вирусна инфекция. Имунната система играе важна роля в борбата с западнонилската треска. Тя трябва да се засили и да се подпомогне, за да се справи с инфекцията.

Някои хора могат да се възстановят у дома при леки случаи, като изпиват достатъчно течности, почиват и приемат лекарства за облекчаване на симптомите като болка и висока температура.

Процесът на възстановяване при западнонилската треска може да бъде различен за различните хора. Въпреки че мнозина преминават през лека форма на заболяването, има случаи, при които инфекцията протича по-тежко и може да наложи спешно медицинско вмешателство.

При по-тежките случаи, когато симптомите станат сериозни или се развият усложнения, е необходима медицинска помощ.

Това може да включва хоспитализация, където пациентът може да получи интравенозни течности и други форми на подкрепа, за да подпомогне организма му в борбата с инфекцията.

Лекарите и медицинският персонал могат да предоставят необходимата медицинска грижа, което включва мониториране на състоянието на пациента и прилагане на подходящи терапевтични мерки за облекчаване на симптомите и борба със заразата.

Как да се предпазим?

Предпазването от западнонилска треска е от изключително значение за общественото здраве, особено в регионите, където вирусът е преобладаващ. Наблюдаването на превантивни мерки е от съществено значение за намаляване на риска от заразяване.

Използването на репеленти против насекоми е една от основните стратегии за предпазване. Прилагането на такива препарати върху кожата или облеклото, когато се излиза на открито, особено от края на пролетта до началото на есента, може значително да намали шансовете за ухапване от заразен комар.

Освен това, носенето на дрехи с дълги ръкави и дълги панталони е препоръчително при престоя във влажни гористи места, паркове или около водни басейни, където комарите обитават. Това може да предпази от ухапвания и намали риска от западнонилска треска.

Важно е и да се избягва задържането на открити съдове с вода около дома, тъй като застоялата вода е привлекателна за размножаване на комари.

Редовната проверка и източване на такива съдове, както и поддръжката на чистотата в двора, могат да помогнат за намаляване на населението на комари в района.

Когато се планира излизане на открито, добрата практика е да се избягва престоят по време на разсъмване и здрач, когато комарите са най-активни. Ако е възможно, стойте на закрито в тези периоди или използвайте мрежи и репеленти, за да се защитите от ухапванията.

Съществуват предположения, че Западнонилската треска се използва и като биологично оръжие в няколко конфликта, включително този от 2003 година при свалянето от власт на Саддам Хюсеин, когато е приложен от страна на Ирак срещу САЩ. Разработката се базира на щама SV 1417.

Тези спекулации и предположения насочват вниманието към важността на контролирането на опасните вируси като западнонилската треска и предотвратяването на тяхното неправомерно използване във военни или терористични цели.

Това изисква постоянни научни изследвания, строги мерки за сигурност и сътрудничество в международен мащаб, за да се предпази обществото от потенциалните опасности.