Аорта – това е най-голямата артерия в тялото, именно по нея обогатена с кислород кръв от сърцето, постъпва във всички съдове, които хранят организма.

Затова всяка патология на тази артерия се отразява на общото състояние на пациента. Аортит, възпаление на стените на аортата, също се отразява неблагоприятно на здравето и може да доведе до тежки усложнения. Защо възниква болестта и как да се избавим от нея?

Причини за аортит – инфекции и алергии

Лекарите различават 2 причини за развитие на аортити – инфекции и автоимунни, най-често алергични заболявания.

Увреждането на аортата рядко възниква в началните стадии и е характерно като усложнение, което се открива вече при продължително протичане на заболяването.

Инфекция, засягаща стените на артериите, се предава с кръвта или чрез лимфата. Особено опасни са заразяванията на съседните тъкани и органи.

Например, възпаление на аортата се развива на абсцес на белите дробове или на инфекциозен ендокардит – засягане на вътрешния слой на мускулите. Рисков фактор е пониженият имунитет и нелекувано хронично заболяване. Аортит най-често се открива при следните инфекции:

Алергии и патологии на имунната система – втора причина за увреждане на аортата. Както и в случая с инфекциите, аортит се развива при хора с упорити автоимунни заболявания.

Открива се при следните патологии:

 • Ревматоиден артрит;
 • Последствия от ревматоидна треска;
 • Болест на Такаясу;
 • Болест на Бехтерев;
 • Възпалителен кератит;
 • Болест на Ройтер;

Симптоми на възпаление на аортата

Симптомите на аортит зависят от причините за болестта, а също и от степента на разпространение на патологията.

Във възпаления участък лумена на артериите се свива, а това води до нарушение на кръвообращението и хипоксия – кислороден глад на тъканите.

Затова пациентите често се оплакват от умора, задух, главоболие, усещане за студ.

Не издържат на физически натоварвания, също се появяват проблеми с концентрацията.

На фона на другите симптоми е възможно да възникне пристъпообразна кашлица, понякога по интензивност сходна с магарешката.

Ако възпалението засегне гръдния отдел на аортата, то неприятните усещания ще обхванат гръдния кош, шията, ще напомнят на пристъпи на стенокардия.

При засягане на коремния отдел на аортата болка се появява в корема и в кръста.

Ако причина за аортата е инфекция, то у човек могат да се появят симптоми, свързани преди всичко с интоксикация на организма:

 • Треска;
 • Общо неразположение;
 • Главоболие;
 • Загуба на апетит;
 • Сънливост или безсъние;
 • Болки в ставите и в мускулите;

При алергичен аортит се удебеляват стените на аортата и се развива фиброза – замяна на еластичните тъкани на стените на съда със съединителна.

Това води до изразена хипоксия и постоянни болки.

Без видима причина се повишава телесната температура, но не повече от 38 градуса по Целзий.

Също се развива перикардит – засягане на външната обвивка на сърцето, което води до сърдечна недостатъчност.

Диагностика на възпаление на аортата

Доколкото аортит се развива на фона на първично заболяване, за правилна диагностика и лечение на артерията е важно да се установи причината. Преди това е необходимо да се направи общо и биохимично изследване на кръвта, които помагат за определяне на природата на аортита.

Лечение на артериите – антибиотици, операция

Лечението при аортит е насочено преди всичко към отстраняване на първичната диагноза. При инфекциозно заразяване основна терапия са антибиотиците.