При запушен слъзен канал, сълзите не могат да се оттичат нормално, което предизвиква прекалено навлажняване и дори дразнене на очите. Състоянието се дължи на частична или пълна обструкция на слъзната дренажна система.

Блокирането на слъзните канали е често срещано състояние при новородените, но обикновено то се разрешава от само себе си през първата година от живота.

При хората в зряла възраст блокираният слъзен канал най-често е в резултат на травма, инфекция или тумор.

Запушването при всички случаи може да се коригира. А начинът за това се определя по преценка на лекаря в зависимост от причината и възрастта на пациента.

Какви са симптомите?

• Прекомерно сълзене;
• Периодично възпаление на очите /конюнктивит/;
• Повтарящи се очни инфекции;
• Болезнено подуване в близост до вътрешния ъгъл на окото;
• Слуз или гноен ексудат от клепачите и от повърхността на окото;
• Замъглено зрение;

Какви са причините?

Слъзните жлези секретират по-голямата част от сълзите. Тези жлези са разположени в горната част на клепачите над всяко око.

Обикновено сълзите изтичат от слъзните жлези върху повърхността на окото и се вливат в малки отвори, разположени в ъглите на горните и долните клепачи, които има малки каналчета

По тези структури сълзите изтичат в слъзната торбичка. От там преминават по назолакрималния канал. Веднъж попаднали на повърхността на носа сълзите се реабсорбират.

Запушване може да се случи във всяка една част на слъзната дренажна система. Това най-често води до преовлажняване на очите и до увеличаване на риска от очни инфекции и възпаления.

Блокирането на слъзните канали може да настъпи във всяка една възраст. Дори е възможно състоянието да е вродено.

Най-честите причини са:

• Вродено запушване – много бебета се раждат с блокиран слъзен канал. Възможно е слъзната дренажна система да не е напълно развита или да съществуват аномалии на слъзния канал.

Тънка тъканна мембрана често остава над отвора на назолакрималния канал, което представлява блокиране на слъзните канали. Обикновено мембраната изчезва спонтанно през първия или втория месец от живота.

С напредването на възрастта отворите на слъзните канали в клепачите е възможно да станат по-тесни, което води до частично запушване, което забавя потока на сълзите в назолакрималния канал. Също така може да настъпи пълно запушване на отворите на слъзните канали.

• Хронични очни инфекции или възпаление;

• Лицеви наранявания или травма – могат да предизвикат увреждане на костите в близост до дренажната слъзна система, което да прекъсне нормалния слъзен поток през каналите.

Медикаменти с локално приложение, като например тези, които се използват за лечение на глаукома, могат да доведат до запушване на слъзния канал.

• Лечение на злокачествени заболявания като понякога силните медикаменти, които се прилагат при химиотерапия предизвикват блокиране на слъзните канали.

Лечение на запушен слъзен канал

Причина за състоянието определя подходящият начин на лечение.

• Ако има съмнения за инфекция лекуващият лекар предписва антибиотик под формата на капки за очи.

• Ако причината е тумор, лечението се съсредоточава върху причината за появата му. Отстраняването му може да се извърши чрез хирургична интервенция или е възможно използването на други методи за намаляване на размерите му.

• При бебета, родени със запушен слъзен канал обикновено се изчаква, тъй като слъзната дренажна система се развива през първите 2-3 месеца от живота.

Ако проблемът не се разреши от себе си, педиатърът на детето обучава родителите да прилагат специална техника за масаж.

Когато бебето се масажира няколко пъти дневно, мембраната, която покрива отвора на слъзния канал се отдръпва и проблемът се разрешава.