Бластоцист хоминис представлява микроскопичен паразит, който понякога се установява в изпражненията на здрави хора, както и във фецеса на тези които имат диария, коремна болка или други стомашно-чревни проблеми.

Инфекцията с Blastocystis hominis се нарича бластоцитоза.

Учените все още не са напълно наясно каква е функцията на Blastocystis hominis в причиняването на инфекции и дали само някои от подтиповете на паразита са инфекциозни.

Доказано е със сигурност, че определени подтипове на Blastocystis hominis е по-вероятно да доведат до развитието на симптоматична инфекция. В някои случаи паразитите живеят в храносмилателния тракт, без да причиняват вреда.

Не съществуват одобрени от официалните медицински органи начини за лечение на бластоцитоза, но за щастие обикновено инфекцията отзвучава от само себе си.

Въпреки това, ако се развият признаци и симптоми и те не се подобрят с течение на времето, лекуващият лекар може да предпише някои лекарства, които биха могли да помогнат.

Какви са симптомите?

• Диария;
• Гадене;
• Коремни спазми;
• Подуване;
• Прекалено много газове /метеоризъм/;
• Анален сърбеж;
• Загуба на апетит;
• Безпричинна загуба на тегло;
• Умора;

Потърсете лекарска помощ, ако имате диария или спазми, които траят по-дълго от 3 дни.

Какви са причините?

Първоначално се смятало, че инфекциозният организъм е безобидна гъбичка, но впоследствие е установено, че Blastocystis hominis е паразит, микроскопичен едноклетъчен организъм /протозой/.

Много протозои обитават стомашно-чревния тракт и са безвредни или дори полезни, а други причиняват заболяване.

Дали Blastocystis hominis е от вида протозои, които предизвикват болести, е спорно.

Въпреки че много от хората, които са носители на този паразит не развиват никакви признаци и симптоми, микроорганизмът се среща и при други, които страдат от диария и други стомашно-чревни проблеми.

Но тъй като Blastocystis hominis често се откриват заедно с много други микроорганизми, учените дали сам по себе бластоцистът предизвиква инфекция или само безобидно присъства в областта на засягане.

Възможно е също така някои хора да са носители на Blastocystis hominis и да не проявяват никакви признаци или симптоми на заболяване, докато други да са по-податливи.

Много от видовете протозои навлизат в стомашно-чревния тракт по фекално-орален път, като най-често проникването се случва, когато човек не си измие старателно ръцете след използването на тоалетна и преди приготвяне на храна.

Учените не са наясно как се предават Blastocystis hominis, но се смята, че това се случва чрез орално-фекален контакт.

Но е известно, че бластоцитозата се среща по-често предимно в региони с ниска обществена хигиена и липса на хигиенни навици сред населението.

Какви са усложненията?

В повечето случаи на възникване на диария, дължаща се на инфекция с Blastocystis, тя е самоограничаваща се.

Въпреки това при това състояние винаги тялото губи жизненоважните за него течности, соли и минерали, което е възможно да предизвика обезводняване. Децата са особено уязвими по отношение на дехидратация.

Лечение на бластоцист

Ако инфекцията протича без признаци и симптоми, не е необходимо лечение. А слабо изразените изяви на бластоцитозата отзвучават от само себе си в рамките на няколко дни.

Потенциалните лекарства за лечение на инфекцията с Blastocystis са антибиотикът метронидазол, комбинацията от лекарствата сулфаметоксазол и триметоприм и антипротозойните лекарства йодикинол или нитазоксадин.

Все пак трябва да има предвид, че всеки организъм реагира различно на горепосочените медикаменти.

И тъй като симптомите, които засегнатия изпитва може да не са свързани с Blastocystis, възможно е евентуалните подобрения да се дължат на действието на предписаното лекарство върху друг организъм.