До голяма степен състоянието на имунната система на човек се определя от здравето на храносмилателната система.

Хората, страдащи от недостиг на някои витамини и минерали, са много по-податливи на болести в сравнение с тези, които консумират разнообразна и питателна храна и си набавят всички необходими хранителни вещества, осигуряващи нормалната функция на клетките. По-долу е представен списък с 7-те билки и подправки, подсилващи имунната система.

1.Ехинацея

Популярна билка, която в значителен брой проучвания се идентифицира като повишаваща защитните сили на организма. В комбинация с хидрастис, друга билки или самостоятелно като чай, за това растение, принадлежащо към семейство Сложноцветни, е установено, че предотвратява и лекува инфекции на горните дихателни пътища, както и обикновена настинка.

2.Женшен

Съществуват в природата много разновидности на тази билка. Най-често обект на изследвания е сортът Panax, познат като корейски женшен. За неговата основна активна съставка гинсенозиди има солидни доказателства, че притежава противовъзпалителни и противоракови свойства. Клиничните изследвания показват, че билката може да укрепи имунната и психологическата функция на организма. Също като е установено, че подобрява и общото състояние на организма на хората, страдащи от диабет.

3.Чесън

Още от древността е възприеман като лекарствено средство. В едно скорошно изследване, проведено от колежа по медицина Алберт Айнщайн към университета Йешива в Ню Йорк, САЩ, бе потвърдено, че наистина чесънът притежава антимикробни, противотуморни свойства, а освен това предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Също така е перфектна подправка за задушени ястия.

4.Сладък пипер

Този сорт не съдържа капсаицин за разлика от лютите представители на рода Capsicum. Напротив, зеленчуковото растение е сладко и хрупкаво и съдържа каротеноида ликопен, който намалява риска от рак, бета каротин, който се превръща в витамин А и зеаксатин, за който е установено, че предотвратява макулна дегенерация и катаракта. Като храна сладкият пипер се отглежда в първоначално в Централна и Южна Америка още в древността, преди 9000 години.

5. Джинджифил

Растението е показно за ограничаване на възпалителните процеси в организма, при сърдечно-съдови заболявания, при опасност от формиране на тромби и при висок серумен холестерол с ниска плътност. В проучване, учените открили, че когато животни получавали екстракт от джинджифил, значително се понижавал техния холестерол и вероятността от внезапни съсирвания на кръвта намалявала. Освен това е установено, че джинджифилът има инхибиращо действие спрямо гени, асоциирани с възникване на възпалителни процеси в организма.

6.Куркума

Тази билка притежава силно антиоксидантно действие и съдържа пигмента куркумин, което е причина за зацапването ѝ в жълто при нарушаване на нейната повърхност. Тревистото растение също така притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства, като действа и успокояващо на стомашно-чревния тракт. Точният механизъм на ограничаване на възпалителните процеси е чрез стимулиране на надбъбречните жлези да секретират хормони, потискащи инфекциите.
Изследване действието на билката върху животни показват, че тя предпазва черния дроб от вредното въздействие на алкохола и някои токсини. Куркумата също е ефективна при проблеми с храносмилането чрез стимулиране потока на жлъчната течност.

7. Гинко билоба

Листата на дървото съдържат антиоксидантни съединения, наричани билобалиди и гинколиди, които предпазват тялото от увреждания, причинявани от наличието на свободни радикали. Освен това, е установено, че предпазват организма от облъчване с радиоактивни частици. От изследвания върху животни, третирани с листа от гинко билоба, се доказва, че техните организми за защитени при подлагане на тест, на който те биват облъчвани с радиоактивни частици.