Израелски учени от Биологичния институт Нес Цион разкриват, че вероятността да хванем коронавирус при досег с околните повърхности, макар и те да са замърсени е минимален.

Изследователите събират проби от най-различни повърхности на две болници, които са специализирани в лечението на болни от коронавирус.

Защо заразяването с COVID-19 е невъзможно при допир

Пробите се взимали от места в отделенията, които пациентите пипат постоянно, а също и от повърхности, включително и от екраните на техните смартфони.

Според предварителни данни, РНК на вируса в тези проби била открита, но се оказва нежизнеспособна. Останките от вируса по повърхности в лабораторни условия не били способни да заразят клетъчни култури.

Въпросът колко са опасни контактите с околните повърхности в условията на пандемия от коранивирус се обсъжда още от първите дни.

Това обаче е първото изследване, при което не просто се оценява наличието на РНК на вируса по околните предмети, а също се проверява и способността да заразява хора.

Така учените стигат до извода, че рисковата от заразяване с коронавирус при контакт със замърсена повърхност могат да се смятат за съществени.

От БАН също изразиха съмнения, че при допир става заразяване

Това означава, че не е необходимо, например, от дезинфекция на повърхности на обществени места със специални средства, достатъчно е стандартно почистване с традиционни почистващи препарати.

При продължение на изследването учените събират проби от повърхности в хотел в Израел, който дълго време за използва за настаняване на заразени с коронавирус.

Проби са взети от чаши, бутилки, от копчетата на асансьора, съвсем скоро изследователите обещават да обявят резултатите.

Ръководителят на департамента по имунология към БАН също изказа сериозни съмнения, че изобщо е възможно заразяване чрез докосване на повърхности. Да, вирусът може и да оцелява по 3 дни на стъкло, но доколко би бил заразен.

Постулат е, че вирусът не оцеляват дълго във външна среда или поне загубват свойството си да заразяват при проникване например в носа или в устата.

Все още яснотите не са малко около разпространението на вируса, но все по-очевидно става, че заразяване е възможно само при директен контакт.