Увеличаването на бедрата през бременността е естествен процес, който се случва в организма на всички бъдещи майки.

Благодарение допълнителния слой мастна тъкан развиващият се плод бива заобиколен от мека тъкан, която го предпазва от резки сътресения и удари.

След раждането жената може да си върне предишните форми, ако се придържа към принципите на здравословното хранене, разхожда се на чист въздух и редовно прави просто физически упражнения.

В 40-седмичния период на бременност женският организъм претърпява множество изменения. През това време осигурява максимално комфортни условия за растеж и развитие на плода.

Изменение на фигурата по време на бременност

Един от първите признаци на това състояние е увеличаването на гърдите. Този процес се съпровожда с повишаване на чувствителността на зърната, със сърбеж и болезненост при притискане.

В последните седмици на бременността може да се появи и коластра, което означава начало на периода на лактацията.

Приблизително от 16-тата седмица на бременността започва увеличаване на корема и на бедрата.

По този начин се отлагат хранителните вещества, необходими за растеж на детето, а на майката – за успешното преодоляване на износването, раждането и кърменето.

Въпреки че увеличаването на бедрата по време на бременност е неизбежно, бъдещите майки следва да се ограничават в консумацията на бързи въглехидрати и на мазна храна.

Наднорменото тегло е причина за влошаване на здравето и е възможно да доведе до усложнения при раждането.

Освен мастните отлагания, обиколките на тялото се увеличават, заради развитието на плода, ръста на матката, образуването на плацентата и натрупване на околоплодни води.

Във втората половина на бременността обемът на циркулиращата кръв се повишава, а също започва задържане на течности в тъканите.

Болезнени усещания в областта на бедрата

Вследствие на това, че основното натоварване пада върху тазобедрените стави, много жени чувстват дискомфорт и болки в областта на бедрата.

Освен това се усеща недостиг на хранителни вещества, особено на калций и на витамин Д3.

Най-често бъдещата майка чувства остра болка сутрин при ставане от леглото, но понякога се появява и неприятно дърпащо усещане по време на движения.

Ако същевременно и температурата се повиши, следва да се потърси лекарска помощ, тъй като това може да бъде симптом на възпалителен процес на ставите в областта на бедрата.

За да не увреди увеличаването на бедрата здравето на бременната, е необходимо придържането към следните правила:

• да не се вдигат тежести и всички движения по възможност трябва да се извършват равномерно и плавно;
• ежедневно да се консумират храни, богати на ценни хранителни вещества;
• носене на удобни дрехи и обувки;
• използване на еластичен бандаж;
• приемане на комплекс от витамини, назначен от лекар;
• записване на курсове специална гимнастика;
• пълноценна почивка и възстановяване на силите;

И все пак имайте предвид, че при всяка здрава жена при бременност теглото се повишава и обиколките на бедрата се увеличават.

Няма смисъл от притеснения по този повод, тъй като в рамките на година след раждане организмът се връща към нормалния си режим и фигурата се възстановява, но при условия на правилно хранене и активен начин на живот.

Естествено е в началото по време на кърменето на детето, през първите 6 месеца от живота му, да нямате възможност да си върнете предишната фигура, но когато поотрасне, обикновено в рамките на 1 година, е напълно реалистично да очаквате да се върнете в предишната форма.