Прегърбен старец, подпиращ се на бастун и пъшкайки, хванал се за кръста… По-рано именно така повечето от нас си представяха човек с остеохондроза.

Днес в този портрет следва да бъдат внесени корективи – заболяването все по-често засяга още съвсем млади хора. Защо така се случва?

„Подмладява се“ не само остеохондрозата.

Хипертонията, захарният диабет, артрозата – преди няколко десетилетия тези заболявания са били присъщи основно за хора в напреднала възраст, а днес все по-често започнаха да се откриват при тези, които едва са навършили 30 години.

По-рано дават признаци за съществуването си и усложненията от тези заболявания. Инсултът и инфарктът, разбира се, при млади хора не са нормални явления, но лекарите вече не се изненадват, ако се случат на млади хора.

Защо все пак някои заболявания „се подмладяват“?

За всичко е виновно влошеното състояние на околната среда – навярно ще възкликнат много от вас. И няма да бъдете прави.

Неблагоприятната екологична обстановка е възможно да оказва въздействие върху човешкото здраве, но не е способна да даде тласък, тоест да обуслови по-ранното развитие на атеросклерозата или на захарния диабет. Причините за „подмладяване“ на някои от най-разпространените днес заболявания са съвсем други.

На първо място, до ранен дебют на заболяванията води до затлъстяването. То между впрочем също се „подмладява“. По-рано наднорменото тегло при мъжете се е появявало след 35-годишна възраст.

При жените, които са по-внимателни със своята фигура, - след раждането, а при някои дори и на фона на менопаузата. Днес „бирените“ коремчета и паласките често могат да бъдат видени още при юношите.

Обуславящ фактор за това е най-вероятно това, че повечето съвременни младежи много харесват чипсове и безалкохолни газирани напитки, съдържащи в една стандартна опаковка прекалено големи количества захар.

Освен това безалкохолните газирани напитки и чипсовете могат да бъдат отнесени към хранителните продукти, които едва ли не могат да бъдат наречени истинската храна на съвременните тийнейджъри.

Картофените лентички вече никой не използва само за временно утоляване на глада. Много често чипсовете и пуканките се консумират от юношите, когато са на кино, в междучасията, в компанията на приятели.

За съжаление, калоричността на безалкохолните газирани напитки и чипсовете не се понижава от това и човек незабележимо за самия него започва да трупа килограми.

В България според неофициални данни от пациентски организации с наднормено тегло са над 2 милиона наши сънародници и около 20% от децата, тоест около 200 000.

При децата обаче се наблюдават тревожни тенденции към нарастване на броя на тези, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване.

Това е много сериозен обществено значим проблем, тъй като ако едно дете е пълно, то към 30-тата му година то вече ще има клинично изразени, диагностицирани заболявания.

Опасен механизъм

Мазнините, особено ако те се отлагат не под кожата, а вътре в коремната кухина, притежават хормонална активност. Те отделят вещества, които повишават артериалното налягане – такъв е механизма за развитие на артериална хипертония.

Образуваните вече мастни тъкани ускоряват стареенето на кръвоносните съдове, правейки ги по-твърди и по този начин предразположени към излагането на холестерол – и на човек с такъв проблем му поставя диагноза „атеросклероза“.

Мускулите на гръбнака, поради заседналия начин на живот отслабват, а наднорменото тегло увеличава натоварването върху гръбнака, което способства за развитието на остеохондроза още в съвсем млада възраст.