Младите борови шишарки са използвали от нашите предци като средство срещу скорбут, туберкулоза, бронхит, настинки, заболявания на ставите. Знахарите са приготвяли от тях различни балсами, сладка, мед и настои.

Шишарките на бора започват да зреят през втората година, като при сухите ветрове се разтварят. В народната медицина за терапия на различни заболявания се използват само млади борови шишарки.

От червените и зелените шишарки народните знахари правили настои, които не отстъпват по целебни свойства на много съвременни медицински препарати.

Влизащият в състава на зелени шишарки сок, придава на настоя уникалните му целебни качества, помагащи за борба със заболявания на костите, ставите, стомашно-чревния тракт, заболявания на дихателните органи.

Боровите шишарки са ефективни и срещу инсулт. Уникалните им свойства заинтересовали американските учени, които провели редица изследвания, доказващи високите им терапевтични качества.

И за да бъде лечението с това народно средство достъпно, калифорнийските специалисти започнали работа над създаването на таблетирана форма на това средство.

Лечение на инсулт с борови шишарки

Най-известното фитонцидно растение, растящо в нашата страна – това е борът.

Известно е, че фитонцидите притежават мощно антимикробно действие, като унищожават не само патогенните микроорганизми, но и притежават отлично тонизиращо действие, и са способни да стимулират имунитета.

Шишарките на бора натрупват голямо количество полезни вещества.

Освен известните фитонциди в младите борови шишарки се съхраняват витамини, етерични масла и много ценни терапевтични вещества – танини, които притежават уникално свойство, поради което започна използването им в народната медицина при инсулт.

Изследванията, проведени в САЩ, показват, че съдържащите се в шишарките неизвестни досега танини, притежават свойството да спират отмирането на клетките на главния мозък при инсулт.

По време и след инсулта, поради нарушение на кръвообращението на главния мозък протича интензивна загуба на нервни клетки, този процес не само не спира в период на възстановяване, но дори и се засилва.

Експерименти върху мишки показват, че при използването на тези танини загинали само 20% от мозъчните клетки, докато при останалите гризачи, гибелта на клетките достигнала до 70%.

Този феномен се обяснява с това, че при блокиране на един от ензимите, участващ в процеса на жизнената дейност на клетките на главния мозък, се преустановява и гибелта на клетките.

А танините, открити в боровите шишарки, притежават това свойство.

Това било и експериментално доказано от калифорнийски учени, които сега планират пускането на лекарствени препарати от шишарки за терапия на последствията и за профилактика на инсултите.

Как да си направите настой от борови шишарки?

Обикновено за лечебни процедури в народната медицина се използват зелени шишарки, които се събират около Еньовден – в дните около 24 юни, това са вече твърди, формирали се, но още зелени шишарки, които са подходящи за приготвяне на настои.

Но за лечение на инсулт е най-добре да се събират малко по-късно.

За профилактика, и за лечение на инсулт се използват зрели, но не отворили се шишарки със семена, като могат да се събират от юни до септември, през лятото натрупват необходимите танини.

Достъпна и елементарна рецепта как да си направите настой от борови шишарки, а също и отвара за тези, които не трябва да приемат спиртни разтвори:

• 5 шишарки, събрани от юни до септември, добре се измиват с течаща вода, нарязват се и се заливат с 1 чаша 70% етилов спирт или водка. Оставят се на тъмно за 14 дни, като се разклащат всеки ден. След това се прецеждат и се приема по 1 чаена лъжичка сутрин за профилактика и 3 пъти дневно за лечение.