Всички микотични заболявания имат инфекциозна природа, тоест предизвикват се патогенни гъбички. Най-често се засягат кожата и ноктите.

Инфектирането се осъществява по контактно-битов път от болния човек на здрав, при несъблюдаване на правилата за лична хигиена.

Заразяването с онихомикоза – гъбички на краката и на ръцете най-често се осъществява чрез използване на общи обувки или предмети за лична грижа в семейството.

А също и в обществени места – басейни, спортни зали, тоест там, където е влажно, температурата е достатъчно висока, вероятността от контакт на кожата и ноктите на краката с откритите повърхности, заразени с гъбички, е голяма.

Лечението на това заболяване е доста дълго, но и лекарствата, които се предлагат на фармацевтичния пазара, се изключително разнообразни – това са кремове, лакове и спрейове за местно лечение, и противогъбични средства за перорално приложение.

Възникването на микотичната инфекция на нокътната пластина на краката е трудно да не се забележи:

• Ноктите променят цвета си на сив, бял, кафяв, черен, жълт или зелен;
• Започват да се рушат;
• Разслояват се;
• Появява се сърбеж около нокътя;
• Болезненост на мястото на увреждането;

С прогресирането на заболяването се наблюдава ороговяване на нокътя, уплътненията нарастват, като ефективността на лечението силно се понижава.

Микозите на ноктите се наблюдава основно при възрастни хора и при такива в напреднала възраст, при децата инфектирането на нокътната пластина е изключително рядко явление.

Гъбичните заболявания на всички органи и тъкани се развиват или при рязко понижаване на имунитета, или в резултат на обусловеното от напредването на възрастта намаляване на pH на кожата и ноктите.

Рисковите фактори за развитие на микози на ноктите са наличието на следните заболявания – нарушаване на обмяната на веществата, затлъстяване, захарен диабет, проблеми с щитовидната жлеза, нарушаване на кръвообращението в крайниците.

Гъбичките са изключително устойчив инфекциозен организъм, ако дезинфекцирате обувките си, то за гибелта на гъбичката в 1% разтвор от формалин ще са необходими 20 минути, а при дезинфекция на предметите с хлорамин са необходими до 40 минути.

Често, дори след излекуване на нокътя, засегнат от гъбичките, в случай на понижаване на имунитета и прочие благоприятни условия за развитие на микоза, от малко незабележимо огнище на инфекция в нокътя отново протича повторно възпаление.

Поради тази причина при поставяне на такава диагноза е необходимо преминаването на пълен курс на лечение и воденето на систематичен контрол на рецидивите в бъдеще.

Народни средства за лечение на гъбички на ноктите на краката

1. Масло от лавандула и от чаено дърво

Лавандуловото масло предотвратява раздразнението на кожата и помага за справянето с инфекциите, а маслото от чаено дърво е природен антибиотик.

Важно е да се купуват не евтини етерични масла, а натурални, които естествено струват повече, но са по-ефективни. Изключително ефективно средство срещу гъбички на ноктите на краката е подходяща следната смес – равни части от лавандулово масло, от чаено дърво и зехтин.

Нанася се върху засегнатите нокти ежедневно, най-добре вечер преди лягане, като е желателно да се слагат чорапи след това.

2. Вода за уста Листерин или ябълков оцет, лимонов сок

Във вана за крака налейте листерин, лимонов сок или ябълков оцет и накиснете краката за 15 минути. Това е допълнително, достатъчно ефективно средство за справяне с гъбичките на ноктите на краката.