Когато говорим за естествен продукт, идващ от природата, тогава трябва ли да се подразбира, че става дума за продукт, който задължително влиза в подкрепа на организма? Далеч не е практика всяко вещество, дадено ни от природата, да е задължително помощно средство за нас.

Ето защо в настоящото четиво ще ти покажем не само веществото, но и ЗАЩО то е полезно за теб и твоето тяло. Днес ще те позанимаем със спирулината, която е доказан съюзник на тялото ни.

Преди да започнем, обаче ще вземем предвид и това, че всеки хвален от нас хранителен продукт може да ти понесе по друг, различен начин. Всеки организъм е крайно различен и ние отчитаме факта, че един с един не реагира по еднакъв начин.

Диетичните храни и тяхното напасване в нечие ежедневие е сложен процес, често воден от професионалисти в областта на нутрицизма и здравословното хранене. Нашата рабато е да дадем предложение, а не непременно да ангажираме със 100-процентова сигурност и абсолютност в твърденията.

Какво представлява спирулината

Спирулина е термин, който сбира различни по вид цианобактерии. Цианобактериите, от своя страна са фотосинтезиращи едноклетъчни организми. Сега си представете, че продуктът е изсушена биомаса, която е концентрирана с присъствието на подобни вещества.

С годините спирулината е доста добре изучена и науката биология е свършила своята работа. Представителите на цианобактериите като прокариоти Arthrospira са най-честите присъстващи „заподозрени“ в състава на спирулината.

Веществото, за което ти говорим, се използва във вид на наситено зелено прахообразно вещество. Спирулината е изключително богата на полезни хранителни вещества, което я превръща в една от най-желаните хранителни добавки от спортуващи хора и такива, които искат да живеят на върха на възможностите си.

Около 70% от масата на веществото се състои от почти чисти белтъчини, също така и около 24% захари (под формата на сложни захари – фибри) и 6-7% липиди. Тук липидите са като мастни киселини, гама-линоленова киселина, линоленова, стеаринова, ейкозопентаноева (EPA), докозохексаноева (DHA) и арахидонова.

Действието и съставът на спирулината

Редица проучвания са правени на това вещество и е напълно доказано, че ефектите на спирулина са антиоксидантни, антивирусни, противоракови, антидиабетни, противовъзпалителни, кардиопротективни и намалява рисковете от затлъстяване, метаболитни синдроми и други.

Дори според експеримент хора, които приемат само 2 гр. спирулина на ден и са на нискокалорична диета, противопоставени на хора, които са без спирулина и отново с нискокалорична диета за 12 седмици, хората приемали спирулина са свалили 3,2 кг повече.

Това показва, че спирулината е силно повлияваща свалянето на килограми, когато правите всичко нужно, за да ги свалите.