Сърдечно-съдовите заболявания са сред 5те най-чести причини за смъртност по света. Учените са доказали, че начинът на живот е от ключово значение за здравето на сърдечно-съдовата ни система.

Храненето заема голяма част от живота ни и затова е важно да му обърнем внимание, за да бъдем наистина здрави. В днешната статия сме ви подготвили 5 доказано полезни хранителни продукта, които предпазват сърцето ни и ще ни държат далеч от лекарския кабинет.

Кои са храните, които ще запазят сърцето ни здраво за по-дълго

1. Бобови растения

Доказано е, че редовната консумация на бобови ястия може да понижи нивата на LDL – холестерола. По този начин, консумацията на тази група храни, редуцира риска от развитие на атеросклеротична болест.

Фасулът, грахът, нахутът и лещата са перфектно допълнение към менюто на хора, борещи се с излишните килограми, тъй като са богати на фибри и белтъчини и засищат за дълго. Все пак, една от главните причини за развитие на сърдечно-съдови заболявания е ,именно, наднорменото тегло.

2. Студеноводни риби

Пример за такива са сьомгата и херингата. Причината да са в този списък, е високото им съдържание на омега-3 мастни киселини.

Омега-3 имат доказани ползи за сърдечно-съдовото здраве, защото понижават кръвното налягане, намалят риска от развитие на тромби и предотвратяват риска от образуване на атеросклеротични плаки.

3. Овесени ядки

Счита се, че овесените ядки са една от разпространените закуски за много хора по света. Освен това, при тяхната редовна консумация е доказано, че високите нива на „лошия“ холестерол могат да се контролират успешно, като по този начин се предотвратява риска от развитие на съдови изменения.

4. Кафе

Предполагаме, че много от вас биха се изненадали от тази препоръка. До преди няколко години, ползите от кафето твърдо се отричаха, но английски проучвания са доказали, че редовната консумация на 1 – 2 чаши кафе на ден, намалява риска от развитие на коронарна болест на сърцето, предотвратява опасността от сърдечна недостатъчност, редуцира риска от развитие на проблеми със сърдечния ритъм.

Все пак, ви съветваме да не прекалявате с количеството и да си правите почивки от употребата на кафе през определен период от време.

5. Аспержи

Надяваме след тази статия, да потърсите рецепти с тези толкова полезни зеленчуци, тъй като сме наясно, че аспержите не са сред най-консумираните продукти по нашите ширини. Те са естествен източник на фолиева киселина, която предотвратява натрупването на хомоцистеина в тялото, повишаващ риска от развитие на сърдечни заболявания.

В аспержите се съдържа аспарагин, който има диуретично действие и може да редуцира кръвното налягане и риска от развитие на други сърдечно-съдови патологии.