Какво трябва да знаят младите родители, за да може да спи детето добре през първата година? Какви са основните грешки, с които се сблъскват младите майки и татковци в опит да организират съня на детето до една година?

Съвет №1 – не се плашете

Всички деца са много различни. Детето може да бъде напълно спокойно и да спи добре.

Наистина има такива деца – когато дойде време за сън, те просто заспиват при всякакви условия. Особено ако не им се пречи.

Но дори и родителите на такива деца трябва да имат добри познания за културата на детския сън, за да избегнат грешки в бъдеще.

Всички родители се замислят за правилното и максимално полезното детско хранене, но със съня обикновено повечето родителите чакат детето да ги надрасне.

Съвет №2 – проучете този въпрос предварително, докато имате свободно време

Информациите за съня сега са много. Сега има решение почти за всяка проблемна ситуация със съня на бебето. Например, често родителите очакват детето да се умори, да заплаче, и тогава започват да го приспиват.

Това е една от най-честите грешки, които водят до проблеми със съня на детето.

Или обратното – детето се приспива в правилното време, но е пораснало и вече не може да се уморява толкова бързо. В резултат или не умее да заспи дълго или сънят му става прекалено кратък.

Важно е да се научим да забелязваме признаците на умора и поне приблизително да познаваме ориентирите за времето на бодърстване на деца в различна възраст.

Например, до 4 месеца децата могат да бодърстват без преумора не повече от 2 часа между дневния сън. А на 7 месеца бодърстванията са вече 3 часа.

Грешки на родителите в организацията на съня на детето

Детето се слага да спи твърде късно

У нас децата често си играят до 9-10 часа, а заспиват към 12 часа.

Изследванията показват, че които лягат да спят късно, не спят добре и най-често се събуждат през нощта.

Оптималното време за приспиване на детето е от 7 до 9 вечерта.

Биоритмите на децата и условията на живот на повечето семейства са ориентирани към ранно сутрешно ставане, именно ранното лягане дава на детето възможност да получава необходимата норма нощен сън.

Родителите хранят детето в момента на заспиване

Така спомагат за възникване на асоциация заспиване-храна. В първите месеци за детето е нормално и естествено да заспива по време на хранене. Но в по-старша възраст това става причина за чести нощни събуждания.

Детето се събужда след всеки цикъл на сън – а това са 40 минути за 1.5 часа, за да заспи отново, е необходимо да му се даде да похапне. Детето не е гладно, но не знае как да заспи без храна.

Проблемът едва ли ще изчезне от само себе си – родителите заменят кърменето с бутилка с мляко, компот или вода.

След навършване на 9 месеца всички деца могат и да не ядат по нощите, но продължават да го правят до 2-4 години по навик.

Оставя се да свети в спалнята

Хормонът на съня, който ни помага да спим добре, се разрушава на светлина.

Препоръката за деца и възрастни е да се спи в напълно тъмно помещение през нощта. Разбира се, може да се открехне вратата, за да влезе малко светлина.