За да очистите мозъка си от натрупаните през деня токсини, трябва да спите настрани. Този факт наскоро беше установен научно. Как работи тази система и защо сънят в този поза предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер?

Система за очистване на мозъка

Дълго време на учените не било известно как именно токсините се извеждат от главния мозък на човека, тъй като те не успявали да открият в този орган „филиали“ на лимфната система.

Но през 2012 година изследователска група от Медицинския център на Рочестърския университет направила същински пробив, установявайки механизмът за очистване на главния мозък, получил названието „глимфатична система“. Резултатите от труда на учените били публикувани в списание Translational Medicine. Какво представлява тази система вече сме коментирали в предишни свои публикации.

Или бодърстване, или прочистване

Година след това учените успели да направят още едно откритие, данните, за което били публикувани в списание Science. Учените установили, че най-ефективно глимфатичната система работи по време на сън, повишавайки ефективността на очистването на мозъка от токсини приблизително 10 пъти.

Механизмът, обуславящ такова увеличаване на производителността на тази система е едновременно прост и необичаен: оказва се, че когато човек спи глиалните клетки – тези, които заобикалят и поддържат невроните, се съживяват и намаляват своя обем с 60%, като по този начин освобождават място за по-активно оттичане на гръбначно-мозъчна течност.

Майкън Недергаард, един от авторите на изследването, коментира: „Мозъкът притежава ограничено количество енергия и съответно трябва да избира между 2 функционални състояния – на бодърстване и на сън, тоест на очистване от токсините.“

Изследователите предполагат, че за „прекарването“ на течността през тъканите разходва значително количество енергия. Впрочем, засега тази хипотеза се явява само предположение.

Освен това учените предполагат, че нарушенията във функцията на глимфатичната система могат да бъдат един от факторите, способстващи за развитието на заболяванията на Паркинсон и на Алцхаймер, които обикновено се съпровождат с формирането в съдовете на мозъка на плаки от необичайно кръстосани протеини – амилоид-бета и тау-белтък. Изследователите потвърждават, че тази теория също изисква потвърждение.

Настрани е най-ефективното очистване

Преди няколко дни Тhe Journal of Neuroscience публикува още една статия на американски изследователи, които твърдят, че по време на сън глимфатичната система също работи с различна интензивност и затова препоръчват да се спи настрани.

По време на експериментите учените изследвали с помощта на магнитно-резонансна томография с контраст как се движат потоците гръбначно-мозъчна течност в глимфатичната система на гризачи, спящи на 3 позиции – по гръб, настрани и по корем.

Елена Бенависте, един от авторите на работата, коментира резултатите от експеримента по следния начин:

„Анализът показва, че пренасянето на глимфатичната система е най-ефективно, когато животното спяло настрани“.

Майкън Недергаард, отново взела участие в проучването, съобщава: „Интересно е, че болшинството хора и дори животните в дивата природа спят настрани.

Нашата работа още веднъж потвърждава, че сънят е необходим за очистването на мозъка от токсини, които способстват за развитие на слабоумие, болестта на Алцхаймер или просто предизвикват безсъние.

Получените от нас данни убедително показват, че позата, в която спи човек по време на сън, е от съществена важност за здравето“.
Несъмнен остава и фактът, че на учените, които се занимават с изследването на очистването на главния мозък, ги очакват множество открития.