Инфарктът на миокарда е една от най-честите причини за смърт по света. Обикновено се развива при хора в напреднала възраст, но и младостта невинаги е гаранция, че инфарктът може и да не се случи.

Обходният път

Средната възраст на пациентите, които постъпват в отделенията по кардиология на българските болници е около 70 години.

Лекарите се шегуват по този повод, че младежите не достигат, но тайно се гордеят с този факт – ако на пациент на 65-70 години се направи операция на сърцето, то това значително увеличава шансовете му да доживее до 80-90 години, радвайки по този начин своите близки.

Освен това, сърцата на много пациенти в напреднала възраст, дори прекарали инфаркт, работят съвсем нелошо – отлаганията от холестерол в техните кръвоносни съдове са нараствали бавно, организмът им е успял да се адаптира, образувайки обходни пътища за преминаването на кръвта. Това позволява на сърцето да бъде по-устойчиво към внезапно нарушаване на снабдяването с кръв, и при инфаркт има какво да ги спаси.

Съвсем друг е въпросът с младите пациенти на 35-45 години. Проблемът дори не е в това, че в толкова млада възраст човек да получи инфаркт е просто обидно и за такива пациенти той е като гръм от ясно небе.

Тяхното сърце се оказва напълно неподготвено към такъв обрат на събитията, и засегнатият участък на сърдечният мускул, който при възрастния човек някак може да изкара до операция, при младите загива бързо.

Именно при младите най-често се развиват усложнения като разрив на сърцето или формиране на аневризма – кухина в кръвоносния съд, която е подобна на торбичка, стената на който се е превърнала във фиброзна тъкан, неспособна да се съкращава.

Отлагане или тромб?

Как се развива атеросклерозата при хора в старческа възраст?

Първоначално в кръвоносния съд, хранещ сърцето се появява малко отлагане. То постепенно нараства, става по-дебело, по-плътно – като налеп във водопроводна тръба. През свития участък преминава все по-малко кръв, и от това сърдечният мускул може да загине.

Или не – съществува и състояние като заглушен миокард. Сърцето е умно, то разбира, че с това снабдяване с кръв няма да успее да продължи да функционира правилно дълго време, затова ускорява ритъма си. Ако в резултат на засилената му дейност кръвния поток се възстанови, то и нормалната сърдечна функция ще се възобнови.

Зад инфаркта при млад пациент почти винаги стои катастрофа. Отлаганията от холестерол в по-младите кръвоносни съдове са меки и леко могат да се откъснат от стената на съда.

И съдържимото с откъсналото се отлагане от холестерол обикновено предизвиква струпване на тромбоцити – тъй като с откъсването се формира нещо като рана в кръвоносния съд и така всъщност се формира тромба, който запушва напълно кръвоносния съд.

И ако при хората в напреднала възраст най-често се засягат разклоненията на артериите – тоест по-малките кръвоносни съдове, то при младите най-често жертва стават големите артерии, осигуряващи снабдяването с хранителни вещества на големи участъци от сърцето.

Най-важното е да се успее!

Времето работи срещу лекарите при всеки инфаркт. Но ако е усложнен с образуването на голям тромб или откъсване на отлагания от холестерол, то затрудненията при оказване на медицинска помощ значително се увеличават.

За такива пациенти се налага спешна коронарография. Лекарят не просто трябва да постави стент, но и да премахне от съда кръвните съсиреци, запушващи неговия лумен.