При управлението на енергията има още и един важен нюанс, който следва да се засегне, а именно как все пак да започнем и да не изоставим начинанието още в началната му фаза.

И това, че днес е понеделник – началото на седмицата, означава, че точно сега и то сутрин е най-подходящото време за разискване на тази тема.

Действията, произтичащи от нашия естествен стремеж към промени, обикновено се свежда до това да поемаме по-големи отговорности по всички аспекти от нашия живот или пък да се опитваме да променим само този, който най-много ни вълнува.

Към първия случай може да се отнесе случая, когато някой рязко е решил да води здравословен начин на живот – правилно да се храни, да спортува, навреме да си ляга и да става.

Няколко седмици всичко върви както трябва – начинаещият привърженик на философията на здравословния начин на живот яде само органична храна, ходи редовно на тренировки и ляга да спи строго по график. Но след това се случва срив и всичко отива по дяволите.

Друг пример – решавате, че трябва да свалите килограми и започвате да бягате сутрин. 2 дни ставате сутрин от леглото, обличате се, обувате се и излизате на студа, на третия – завързвате връзки на маратонките и поглеждате към прозореца, виждате, че навън вали и се отказвате, на четвъртия – будилникът ви звъни, и си казвате ще поспя още 5 минути и ще стана, но това така и не се случва.

Картината ни е позната на всички.

Защо прословутите изменения не се случват и в единия, и в другия случай. Обяснението е много просто.

Попитайте познатите си, попадали ли са в ситуация, когато са започвали нещо и са го зарязвали по средата на пътя, а след това им задайте въпроса защо така се е случило.

Ще получите различни варианти на отговорите, например, че е изчезнал интереса, нямало време, дотегна ми.

Всъщност, каквато и формулировка да предпочетем, зад нея често се крие истинската причина – липсата на енергия за извършване на каквито и да е действия.

Същевременно обаче тези, които по определение трябва да използват личните си ресурси ефективно, не са в състояние да го правят, става въпрос за лидерите.

Известният бизнес-куоч Тони Шварц се позовава на резултатите от „Енергийния аудит“, проведен сред 160 топ мениджъри, от които 80% са се оплаквали, че не им стига времето за стратегически размишления, без да се говори за действия.

Накратко казано, хората разходват повече енергия, отколкото успяват да си набавят. Ако я карахме така и с парите, най-накрая щяхме да разоряваме. Обаче ако и с енергията постъпваме по този начин, прегаряме.

Осъзнавайки, че проблемът с нашето неумение да продължаваме започнатото, стои в сферата на управление на енергията, е разумно да си дадем въпроса – в какво инвестираме времето си, предназначено за попълване на енергията. Става дума за почивните дни и отпуските.

За съжаление, повечето от нас прекарват тези дни безцелно или се потапят в бита, който не им доставя удоволствие и който често противоречи на техните ценности.

Типичната картина на един семеен уикенд изглежда приблизително така – в събота сутринта измъчените от офисната рутина съпрузи се стараят да компенсират недоспиването от седмицата.

Но не им се получава – на жената ѝ се е натрупала огромно количество домакинска работа, с която тя се захваща, като предварително изпраща съпруга си на разходка с детето.