Вероятно опитите ви да организирате времето си, ръководейки се от съветите на съвременните гуру, най-често завършват с провал. Възможно е проблемът да се корени в това, че неправилно разбираме смисъла на това занятие.

Съществува мнение, че необходимо да умеем да се разпореждаме с енергията си, а не с минутите.

За това, че времето е относително понятие, говорят всички – философи, учени, хора, запознати с езотериката. Достатъчно е да вземете в ръце „Трудовете по теорията на относителността“ на Алберт Айнщайн или „Кратка история на времето“ на Стивън Хокинг.

Разбира се и тук, и сега ние слабо усещаме относителността на секундите, тъй като всеки ден ние се сблъскваме с безпощадната истина – в денонощието има 24 часа, нито повече, нито по-малко. От друга страна, е възможно времето просто да ни ограничава.

И честно казано да правим планове, като изхождаме от собствената си енергичност и жизнени сили, изглежда много по-логично. На нашето тяло му е абсолютно все едно, понеделник ли е днес или четвъртък, 7 часа сутринта или 9 вечерта.

Цялото наше същество, разум и душа зависят от общото ни състояние, от това как именно се чувстваме сега. Вместо да се натоварваме с огромни разписания и да планираме всяка минута, можем да направим следното – да помислим за най-важните задачи, които е необходимо да свършим в близко време.

След това да определим вероятността на това какво действително можем да направим. И трябва да изхождаме от собствените си сили, настроение и енергия.

И никога не казвайте – нямам достатъчно време. Това е напълно неправилен подход, който ви дава някакво оправдание за бездействие. Вие имате толкова време, колкото и сили и енергия.

Много хора могат да свикнат да стават рано сутринта. Но в дългосрочна перспектива дори най-добре изготвеният график може да доведе до преумора и загуба на настроение. Просто защото вашият организъм се бунтува и започва да се бори с непосилните натоварвания.

Какво да правите?

Ако желаете да пришпорвате времето, използвайте своята енергия на максимум, струва си човек да се научи да се разпорежда със жизнените си сили.

1. Погрижете се за средата, която ви заобикаля

Безпорядъкът пречи на концентрацията. И това се отнася не само за работното бюро, но и за начина на живот изобщо. Въведете ред – първоначално в компютъра си, след това в дома ви, а впоследствие – в работата и в личния ви живот.

2. Напишете списък на всичко, което изсмуква енергията ви и ви опустошава

Неприятности, несвършена работа и това, което предизвиква чувство за вина у вас. Пристъпете към решаването на проблема. Изяснете си всички неразбираеми ситуации. Например – платете си сметката за електричество и се обадете най –накрая на роднините си.

3. Съставете списък със задачи, които е необходимо да изпълните

Не е важно колко пункта има в него. Най-важното е да ги визуализирате. Когато вие записвате задачите и ангажиментите си на хартия, то те веднага стават реални. Освен това повече няма да се налага постоянно да запомняте тези пунктове и постоянно мислено да се завръщате към тях.

4. Събуждайки се сутрин, се питайте как се чувствате

Добре е да свикнете да оценявате нивото на енергията си ежедневно. Например, по скалата от 1 до 10. Това ще ви позволи правилно да разчетете обемът от задачи за денонощие, а и ще натрупате полезен опит и знания за собствените си възможности.